Lista scumpirilor și taxelor noi sau majorate, de la 1 ianuarie 2025

salariu, bani, lei Sursa foto: Știrile Pro TV

La fel ca în fiecare an, ziua de 1 ianuarie aduce o serie de scumpiri pentru români, dar și taxe noi sau crescute. Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor majorări de prețuri care intră în vigoare și a taxelor care cresc sau apar în 2025.

Scumpiri la carburanți

Prima zi din an i-a obișnuit pe șoferi cu prețuri mai mari la carburanți.

Guvernul român majorează accizele la carburanți cu 6%, de la 1 ianuarie 2025, în ciuda faptului că prețul barilului de petrol nu a mai crescut în ultimele luni.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Majorarea accizelor duce la scumpirea carburanților, astfel: litrul de benzină se scumpește cu 17 bani, iar litrul de motorină cu 16 bani.

Un șofer va plăti, așadar, cu circa 8 lei în plus pentru un plin de benzină de 50 de litri.

Accizele la carburanți au mai crescut de două ori în 2024, la 1 ianuarie și la 1 iulie, ceea ce a crescut prețul la pompă cu mai mult de 70 de bani la litru.

Cresc amenzile de circulație

Amenzile de circulație cresc de la 1 ianuarie 2025. Punctul-amendă se majorează de la 165 lei la 202,5 lei.

Punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe țără garantat în plată, potrivit legii. Până la sfârșitul anului 2024, punctul de amendă a fost plafonat la 165 de lei.

De la 1 ianuarie 2025, în schimb, valoarea acestuia va crește la 202 lei, reflectând noul salariu minim brut de 4.050 de lei.

Călătoria cu metroul, mai scumpă

Călătoria cu metroul din București se scumpește de la 1 ianuarie 2025. Ministerul Transporturilor a aprobat noile tarife anunțate de Metrorex, iar ele au fost publicate deja în Monitorul Oficial.

Astfel, tariful pentru o călătorie va crește de la 3 lei la 5 lei. Abonamentul de 24 de ore urcă de la 8 lei la 12 lei. O cartelă cu 10 călătorii se scumpește de la 25 la 40 lei. Abonamentul lunar crește de la 80 de lei la 100 de lei, iar cel anual de la 700 la 900 lei.

Abonamentul pentru studenţi crește de la 8 lei la 9 lei, iar 10 călătorii pentru studenţi vor costa 4 lei, de la 2,5 lei anterior.

Crește impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende se majorează de la 8% la 10%. Orice român care are o firmă sau investiții și încasează dividende va plăti un impozit mai mare.

„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul”.

O nouă taxă: celebra taxă pe stâlp revine

Guvernul reintroduce celebra „taxă pe stâlp” din Guvernul Ponta, însă a modificat la 1% cota acesteia, de la propunerea anterioară de 1,5%.

Astfel, se introduce un impozit suplimentar pentru construcțiile considerate speciale, de 1%, aplicabil cu data de 31 decembrie 2024. Aceste construcții includ centralele hidroelectrice, centralele termoelectrice, centralele nuclearo-electrice, stațiile și posturile de transformare, stațiile de conexiuni electrice, sondele de țiței, sondele de gaze naturale, sondele de sare, dar și altele.

Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra „taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017.

Cresc unele taxe locale

Unele autorități locale au decis majorarea taxelor locale.

De exemplu, bucureştenii vor plăti în 2025 impozite şi taxe locale mai mari cu 10,4%, având în vedere rata inflaţiei.

Pentru anul 2024, taxele şi impozitele locale au crescut cu 13,8%, pe baza ratei inflaţiei, iar pentru anul 2023, majorarea a fost de 5,1%.

Creșteri de cheltuieli pentru mediul de afaceri

Celebra ordonanță „trenuleț” aduce creșteri de cheltuieli pentru mediul de afaceri, datorită eliminării unor facilități și a schimbării fiscalității.

De exemplu, facilitățile fiscale pentru IT-iști, constructori, agricultori și angajații din industria alimentară dispar complet. Aceștia aveai scutiri fiscale pe venituri de până la 10.000 de lei brut. De la 1 ianuarie 2025, angajatorii trebuie să plătească taxe salariale integral.

În plus, salariul minim crește la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025, așa că angajatorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata angajaților și a taxelor aferente salariilor lor.

Și salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care este stabilit să crească și salariul minim brut pe economie. Anterior, în sectorul agricol salariul minim era de 3.436 lei.

Și pentru microîntreprinderi anul 2025 va aduce o fiscalitate mai mare. Tot prin ordonanța „trenuleț”, pragul la microîntreprinderi a fost redus la 250.000 euro în 2025 și la 100.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2026. Dacă depășesc aceste sume, microîntreprinderile trebuie să plătească impozit pe profit de 16%, în loc de impozit pe venit de 1% sau 3%. Pragul în 2024 era de 500.000 de euro.

Alte posibile scumpiri în 2025

În anul 2025 vor expira măsurile de plafonare: pentru adaosul comercial la alimente, pentru RCA sau pentru facturile la energie. Până acum, Guvernul a prelungit în mod repetat plafonările. Însă cel puțin din cauza constrângerilor bugetare, plafonările la energie nu vor mai putea fi suportate de la buget.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.