Președinta Comisiei Europene anunță adoptarea PNRR-ului României. Ursula von der Leyen: „munca grea începe astăzi” / Klaus Iohannis: „Aprobarea reprezintă un moment simbolic pentru viitorul țării noastre”

Redacția sept. 27, 2021 3 comentarii
Klaus Iohannis Ursula von der Leyen Florin Cîțu

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că Executivul european a aprobat Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR) în valoare de 29,2 miliarde de euro. Șefa CE susține o conferință de presă comună împreună cu premierul Florin Cîțu și președintele României, Klaus Iohannis.

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.

Urmărește LIVE principalele declarații.

Președintele Klaus Iohannis: 

Salut anunțul doamnei Ursula von der Leyen, președintă a Comisiei Europene, despre Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi.

Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic de o mare importanță pentru viitorul țării noastre.

Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia din ultimele luni, dar și a unui efort colectiv instituțional destul de intens.

Finalizarea planului național și aprobarea sa de către Comisie este doar o victorie de etapă.

Implementarea deplină și la timp a tuturor măsurilor este esențială.

Accesând aceste fonduri puse la dispoziție de Uniuneaa Europeană putem schimba România în profunzime, putem construi o țară așa cum ne-o dorim.

Premierul Florin Cîțu:

PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat, lucru care pentru ROmânia va însemna dezvoltare, modernizare. În următorii 5 ani PNRR ne va ajut să implementăm reformele și investițiile pe care ni le-am asumat. Aceasta înseamnă că automat că vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți Românii.

PNRR-ul Romniei este printre cele 5 cele mai bine finanțate din Uniunea Europeană.

Până la sfârșitul anului vom primi pre-finanțarea de 3,8 miliarde de euro.

Evaluarea a fost una pozitivă, care arată că PNRR a fost construit în mod coerente.

Faptul că am obținut 10 calificative „A” din 11 arată aprecierea Comisiei.

Am introdus în PNRR investiții esențiale, iar construirea de autostrăzi este ceva la care țin în mod special.

Nu mai putem sta pe loc în timp ce întreaga lume se dezvoltă.

Până în 2026, când PNRR va fi finalizat, vom avea alte standarde pentru traiul zilnic, iar economia României va fi aproape de media europeană.

Prin PNRR sunt incluse 107 investiții în diverse domenii.

O treime din alocări merge spre transporturi. Cea mai mare alocare aprobată de Comisie pentru acest domeniu și acest lucru va face diferența pentru România.

Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi, A7, A8 și A1

Sunt 3,9 miliarde pentru căi ferate și trenuri, 1,2 miliarde de euro pentru mobilitate urbană și locală, alte 600 milioane de euro pentru investițiile la metrou în București și Cluj.

Ursula von der Leyen:

NextGenerationEU remodelează continentul pentru următoarele generații. Valorează 800 de miliarde de euro. Este programul de recuperare de care România și UE au nevoie.

Comisia dă undă verde astăzi Planului Național de Redresare și Reziliență al României, după o evaluare minuțioasă.

Sunt 3 piloni majori care au fost menționați:

Planul României ne va ajuta să atingem țintele europene privind Green Deal. 41% din bugetul planului susține investiții sustenabile, verzi, de exemplu în transport sustenabil, căi ferate moderne și infrastructură de metrou. Vom vedea în curând nu numai drumuri, ci și puncte de încărcare pentru mașini electrice, pentru transport rutier curat. Vom avea mai mult de jumătate de miliard de euro investiții în producție de energie curată. Această transformare verde nu va lăsa pe nimeni în urmă.

Al doilea cel mai mare pilon este cel privind tranziția digitală, 21%. Va exista un nou cloud guvernamental. Va conecta țara.

Al treilea pilon este investiția într-un sistem de sănătate mai puternic.

În concluzie, planul României îndeplinește criteriile Comisiei. Combină pe de o parte investițiile în tranzițiile verzi și digitale, și realizează reformele necesare pentru a rezolva problemele structurale ale României. De exemplu, pentru a așeza finanțele publice pe o bază sănătoasă, pentru investiții în reforma pensiilor și o administrație digitalizată.

Aprobarea de astăzi este un milestone important, dar nu este sfârșitul călătoriei și munca grea începe astăzi.

 

Sursa foto: captură video

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *