Lucian Heiuș, liberalul care a dezvăluit dimensiunea găurii din buget, a fost numit de Ciolacu secretar general la Ministerul Finanțelor

Lucian Ovidiu Heius, presedinte ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit luni pe Lucian Heiuș secretar general la Ministerul Finanțelor, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Heiuș a fost până în 29 mai șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), și a demisionat după ce premierul liberal de atunci, Nicolae Ciucă, i-a cerut să plece la presiunile PSD.

Heiuș și-a anunțat demisia din funcție fără să explice motivele, la puțin timp după ce presa a început să scrie despre deficitul bugetar tot mai mare. La acel moment, PSD l-a apărat pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, acuzatt de liberali că a construit bugettul 2023 pe date false, și a insistat că problema e la ANAF, care nu ar fi colectat suficienți bani la bugett.

În replică, Heiuș a arătat în scrisoarea de demisie că exista un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei. Este vorba despre o diferență între încasările efective pe primele cinci luni și încasările programate de ministerul finanțelor pentru aceeași perioadă.

El a arătat în scrisoarea de demisie că ANAF a colectat la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent.

Heiuș fusese numit în funcție în luna mai 2022, fiind susținut de PNL.

Acum, Heiuș va lucra direct cu Marcel Boloș, noul ministru de Finanțe, susținut și el tot de PNL.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *