Piețele americane au scăzut joi, în prima deschidere de ședință de tranzacționare după ce președinte american Donald Trump a anunțat taxe vamale „reciproce” la nivel mondial, inclusiv taxă de 25% pe importurile auto. Noul plan tarifar al lui Trump îi îngrijorează pe investitori pentru că reprezintă o amenințare pentru creșterea economică și profiturile companiilor.
UPDATE 19.01 Acțiunile americane se îndreaptă spre cea mai mare pierdere în valoare de piață din martie 2020
Piața bursieră se îndreaptă spre cea mai mare scădere a valorii de piață din ultimii peste cinci ani.
Piața americană a pierdut aproximativ 2,7 trilioane de dolari în capitalizarea de piață joi dimineață (ora americană), potrivit Dow Jones Market Data. Aceasta a pus-o pe cale să înregistreze cea mai mare scădere de la 16 martie 2020, când debutul pandemiei Covid-19 a zguduit piețele globale.
Știrea inițială:
Principalii indici bursieri au scăzut cu până la 5% și au fost pe punctul de a suferi cea mai proastă zi din ultimii doi ani. Indicele Dow Industrials a scăzut cu 1300 de puncte, sau 3,1%. Indicele tehnologic Nasdaq, care a impulsionat piața ani la rând, a scăzut cu 4,8%, în urma declinului puternic al Nvidia, Apple și Amazon.com.
Scade dolarul
Dolarul a coborât la cel mai scăzut nivel din acest an, semn al neliniștii legate de perspectivele de creștere și al temerilor că fluxul de fonduri internaționale în țară va fi redus drastic. Așteptările privind inflația au crescut.
Suferă retailerii
Zeci de acțiuni ale retailerilor au înregistrat scăderi de două cifre, inclusiv HP, Williams Sonoma, Ralph Lauren. Acțiunile Gap, Macy’s și Target au scăzut joi ca urmare a ultimelor tarife vamale impuse de președintele Trump. Noile tarife penalizează puternic bunurile importate din Asia, unde mulți comercianți cu amănuntul își fabrică și își procură produsele.
Nike a scăzut cu 10%. Acțiunile Nike au fost puternic afectate, ștergând peste 12 miliarde de dolari din valoarea de piață a companiei. Acțiunile celor mai mari rivali ai Nike – Adidas și Puma – precum și ale partenerilor de vânzare cu amănuntul precum Foot Locker și Dick’s Sporting Goods au scăzut, de asemenea, ca urmare a veștii. Adidas, ca și Nike, importă pantofi în SUA din Asia de Est.
Suferă producătorii auto
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Iar producătorul Jeep Stellantis a scăzut de asemenea brusc, reflectând așteptările conform cărora afacerile firmelor vor fi afectate puternic de tarifele mari aplicate națiunilor în care acestea și-au externalizat producția. Stellantis a declarat că oprește temporar producția la fabricile sale de asamblare auto din Mexic și Canada.
Suferă mărcile de lux
Mărcile de lux au înregistrat pierderi imediate.
Capri, care deține Michael Kors, și-a pierdut un sfert din valoare în primele ședințe de tranzacționare, iar Ralph Lauren a scăzut cu 17%. Ambele mărci au externalizat producția în țări asiatice, inclusiv Vietnam și China, astfel încât acum se confruntă cu facturi tarifare foarte mari.
Ceasurile și brățările elvețiene au scăzut, de asemenea. Elveția se confruntă cu un tarif de 31% pentru exporturile către SUA, mai mare decât tariful de 20% aplicat produselor UE, cum ar fi șampania franceză și gențile de mână italiene.
Acest lucru a afectat acțiunile Richemont, producătorul mărcilor elvețiene de ceasuri Vacheron Constantin și Piaget, precum și Swatch, proprietarul Omega.
Producătorul danez de brățări Pandora a scăzut cu 12%. Președintele Trump a impus o rată tarifară de 36% asupra Thailandei, unde compania își desfășoară activitatea de producție. Aceasta este mult mai gravă decât taxa de 10 % la care se aștepta conducerea.
Scade crypto
Bitcoin s-a scufundat joi, investitorii continuând să fugă de activele mai riscante după ce președintele Trump a intensificat războiul comercial.
Cea mai mare criptomonedă s-a tranzacționat recent în jurul valorii de 82.000 de dolari, în scădere cu peste 4% față de acum 24 de ore, potrivit CoinDesk.
Înainte de anunțul președintelui Trump, simbolul a urcat spre 88.000 de dolari, înainte de a șterge câștigurile.
Criptomonedele mai mici au fost afectate mai puternic, etherul și jetonul XRP legat de Ripple înregistrând scăderi de peste 5%.
Acțiunile cripto au scăzut brusc. Acțiunile crypto exchange Coinbase Global au scăzut cu 10%, în timp ce compania de software de cumpărare de bitcoin MicroStrategy a scăzut cu 8%.
Scade prețul petrolului, iar aurul e la recorduri
Turbulențele s-au răspândit pe scară largă, prețurile petrolului scăzând cu mai mult de 6%, iar investitorii vânzând aur după ce acesta a atins noi recorduri în ultimul an. Dar, până în prezent, comercianții au declarat că vânzările au fost ordonate și, deși amploarea tarifelor americane a fost un șoc, puțini investitori sunt surprinși să vadă că acțiunile se retrag după câștigurile din ultimii doi ani.
Chiar și așa, declinul important pregătește piețele financiare pentru una dintre cele mai pline de evenimente zile din ultimii ani. În ciuda retragerii din 2025 a principalilor indici, investitorii au rămas în general încrezători în acest an cu privire la perspectivele de creștere globală și la oportunitățile pe care piețele și economia americană le pot oferi celor din întreaga lume. Dar tarifele și reacția internațională vor pune la încercare această încredere, iar acțiunea de joi poate fi un indicator al măsurii în care această perspectivă se schimbă.
Esențial:
- Piețele bursiere americane au scăzut brusc. Indicele S&P 500 a scăzut cu 3,7%, fiind pe cale să înregistreze cel mai mare declin procentual din septembrie 2022.
- Dolarul american a scăzut cu peste 2% față de euro, yenul japonez și francul elvețian. Petrolul și aurul au scăzut, iar investitorii s-au îndreptat spre siguranța titlurilor de trezorerie, ca răspuns la temerile că tarifele vor înclina economia spre recesiune.
- Toate importurile americane vor fi supuse unui tarif de 10%, începând cu 5 aprilie.
- Trump va impune tarife și mai mari unor țări pe care Casa Albă le consideră actori negativi în domeniul comerțului. De exemplu, Japonia se confruntă cu o taxă de 24%, iar Uniunea Europeană cu o taxă de 20%, începând cu 9 aprilie.
- China va fi afectată de un nou tarif de 34%, care se adaugă taxelor anterioare, cum ar fi tariful de 20% impus de Trump pentru fentanil. Aceasta înseamnă că rata tarifară de bază pentru importurile din China va fi de 54%, înainte de adăugarea taxelor preexistente.
- Tarifele sunt corelate cu sumele pe care Trump spune că alte țări le impun SUA.
- Unii lideri mondiali promit să ia măsuri de retorsiune, în timp ce alții speră că mai există timp pentru a ajunge la o înțelegere cu SUA.
- Canada și Mexicul sunt excluse din regimul de tarife reciproce. Acestea fac încă obiectul planurilor de impunere a unor tarife de 25% la majoritatea importurilor în SUA, deși administrația a acordat o scutire pentru automobile și multe alte bunuri. Iată o listă a produselor și a țărilor exceptate de la aplicarea tarifelor.
- Tarifele de 25% impuse de Trump pentru automobilele și piesele fabricate în străinătate au intrat în vigoare la ora 12:01 a.m. ET.