Maersk, profit record în primul trimestru, pe fondul supraîncălzirii transportului maritim

Canalul Suez Blocat

Gigantul danez al transportului maritim AP Møller-Maersk a anunțat miercuri un profit net record în primul trimestru, de 13 ori mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, grație supraîncălzirii acestui sector pe fondul crizei coronavirusului, scrie Le Figaro.

În primele trei luni ale anului, cel mai mare transportator mondial de containere a înregistrat un profit net de 2,7 miliarde de dolari (circa 2,3 miliarde euro), cât profitul realizat în întregul an 2020, și el marcat de un avans sensibil al profitului.

Cifra de afaceri a crescut cu 30% în primul trimestru din 2021, la circa 12,4 miliarde de dolari. „Cererea puternică a provocat blocaje și o penurie de capacități și de echipamente, ceea ce a urcat prețurile de transport la niveluri record”, a rezumat directorul armatorului suedez Søren Skou, citat în raportul financiar al companiei.

În fața acestei situații pozitive, Maersk a anunțat miercuri un nou program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 5 miliarde de dolari în următorii doi ani.

De la jumătatea anului 2020 și în special de la sfârșitul anului trecut, cererea de transport maritim a cunoscut o creștere puternică.

Pe anumite legături, în special cele din Asia, tarifele pentru containere au crescut de trei și chiar de patru ori.

În martie, această situație deja tensionată a fost agravată de blocarea Canalului Suez timp de șase zile, o criză care a provocat ambuteiaje imense de nave.

Sursa: Captura BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.