Mai multe sindicate finlandeze plănuiesc greve în februarie din cauza  nemulțumirilor salariale

Redacția ian. 27, 2023 0 comentarii
Finlanda, steag

Un sindicat important al muncitorilor industriali finlandezi a anunțat vineri că a respins o propunere de înțelegere în disputa salarială cu angajatorii, consolidând planurile ca mai multe sindicate să intre în grevă în februarie, scrie Reuters.

Inflația ridicată și perspectivele economice nesigure au blocat runda actuală de negocieri între sindicatele angajaților și organizațiile patronale din Finlanda, unde salariile sunt stabilite prin contracte colective naționale.

Sindicatul industrial finlandez, care are aproximativ 200.000 de membri și care este considerat a avea un rol central în stabilirea unui punct de referință pentru creșterile salariale pentru toate sindicatele, a declarat că a respins un acord propus de conciliatorul național. “Din păcate, propunerea de acord nu reflectă suficient de mult creșterea prețurilor”, a scris pe Twitter liderul sindicatului, Riku Aalto.

Biroul conciliatorului a declarat că această decizie face foarte probabilă apariția unor greve în februarie.

Mai multe sindicate importante din Finlanda au amenințat că vor declanșa greve care ar putea implica inițial peste 35.000 de angajați și ar putea împiedica exporturile de la începutul lunii februarie.

Inițial, aproximativ 5.000 de angajați din zona administrativă din industrii care includ producătorul de oțeluri inoxidabile Outokumpu și Sandvik sunt așteptate să intre într-o grevă de trei zile de la 1 februarie, urmată de greva altor 11.400 de angajați industriali ai unor companii precum Kone, Konecranes, Metso Outotec, Neste, Orion și SSAB între 8 și 10 februarie.

Sindicatul angajaților din servicii plănuiește o grevă la care vor participa aproximativ 20.000 de lucrători din aproximativ 200 de depozite și magazine de vânzare cu amănuntul din întreaga țară, în timp ce Sindicatul finlandez al lucrătorilor din transporturi ia, de asemenea, în considerare o grevă în februarie.

Rafinăria finlandeză Neste a declarat pentru Reuters că a început deja să se pregătească pentru greva planificată de trei zile, care va avea impact asupra rafinăriei sale din Porvoo, fără a oferi mai multe detalii.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *