Majorarea prețului la vaccinurile Pfizer și Moderna, generată de adaptarea lor la varianta Delta a coronavirusului (secretar de stat francez)

comirnaty pfizer cncav rovaccinare coronavirus covid

Secretarul de stat pentru Afaceri europene al Franței, Clément Beaune, afirmă că majorarea prețurilor la vaccinurile Pfizer și Moderna este legată de adaptarea serurilor la varianta Delta a coronavirusului, scrie Le Figaro.

Potrivit unor informații publicate duminică de cotidianul Financial Times. prețul pentru vaccinul Pfizer crește de la 15,5 la 19,5 euro iar pentru Moderna de la 19 la 21,5 euro.

Comisia Europeană a refuzat orice comentariu, invocând confidențialitatea contractelor.

Secretarul de stat afirmă însă că „dozele negociate nu sunt aceleași ca primele” și a precizat că vrea să facă publice negocierile, odată ce acestea sunt finalizate.

Prețul nu este singurul aspect în contractele europene care s-a modificat. Uniunea Europeană a cerut garanții ca cele 300 de componente necesare producerii vaccinurilor „să fie produse pe teritoriu european”. De asemenea, calendarele au fost renegociate cu prevederea de penalități dacă laboratoarele nu respectă termenele de livrare, a adăugat acesta.

Clément Beaune a lăudat eficiența UE în negocierile cu producătorii, cu un preț pe doză „de o dată și jumătate de ori mai ieftin decât Marea Britanie pentru primele livrări”. „UE este zona lumii care cumpără cele mai multe doze de vaccinuri, dacă am fi cumpărat la nivel național am fi plătit mai mult”.

sursa foto: Facebook/ ROVaccinare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.