Majoritatea românilor alocă mai puțin de jumătate de oră pentru a citi un contract înainte de a-l semna. 7 din 10 nu citesc toate clauzele înainte de a semna

contract, interviu Sursa foto: Pexels

Aproape toți adulții din România spun că au semnat de-a lungul timpului cel puțin un contract (peste 95%), însă majoritatea declară că alocă puțin timp pentru a le studia înainte de a semna, potrivit unui sondaj realizat de iVox la comanda Provident. Mai mult de 7 din 10 români recunosc faptul că s-a întâmplat să nu citească toate clauzele contractului înainte de a-l semna.

Deși contractele se încheie de obicei pe termen mai lung, mai mult de jumătate dintre români acordă mai puțin de 30 de minute pentru a citi și înțelege termenii și condițiile asumate în momentul semnării, iar majoritatea (70%) recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a înțelege toate clauzele. În același timp, aproape o treime dintre respondenți spun că nu solicită un model de contrat acasă pentru a-l studia, deși această opțiune este de regulă prezentată de consultanții financiari – bancari.

7 din 10 respondenți au declarat că s-a întâmplat să întâlnească în contracte cel puțin un cuvânt pe care să nu îl înțeleagă. Dacă sunt într-o astfel de situație, peste 47% solicită clarificări de la instituția cu care urmează să semneze contractul, însă 21% consideră că oricum sunt niște clauze standard, deci nu trebuie să depună un efort suplimentar pentru a le înțelege. Mai mult, 65% dintre respondenți spun că au dobândit cunoștințe de educație financiară învățând direct din situațiile în care au fost puși, dar cred că ar fi de ajutor ca aceste noțiuni să fie predate la școală sau să fie oferite de instituțiile din domeniul financiar.

7 din 10 respondenți au luat cel puțin un împrumut de la o instituție financiară bancară sau non-bancară, dar mai mult de 40% dintre aceștia nu au noțiuni importante legate de creditare: nu știu ce reprezintă Dobânda Anuală Efectivă (respectiv exprimarea procentuală anuală a costului total al unui împrumut, un indicator menit să ajute clienții să compare mai multe oferte de credit cu aceleași condiții de sumă, perioadă de rambursare și tip de dobândă) sau care este rolul Biroului de Credit (instituția care o bază de date care conține informații referitoare la creditele acordate persoanelor fizice de către instituţiile financiare bancare şi non-bancare din România, precum suma împrumutată, perioada de rambursare sau întârzierile la plată mai mari de 30 de zile, astfel încât să se prevină îndatorarea excesivă a clienților). De asemenea, 4 din 10 români nu știu că toate raportările către biroul de credit rămân în baza de date a instituției timp de 4 ani, chiar dacă datoria este achitată.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *