Cumpărătorii au fost avertizați că se vor confrunta cu noi penurii de fructe și legume, deoarece temperaturile din sudul Spaniei au atins niveluri fără precedent, în timp ce sezonul de vegetație din Marea Britanie începe cu întârziere din cauza vremii reci și înnorate, transmite The Guardian.
Vineri, în unele zone din Andaluzia, temperaturile ar urma să atingă un nou record al lunii aprilie, de 39C (102F), pe fondul unei secete de lungă durată care a afectat producția de legume din Spania. Córdoba a atins joi un record de 38,8C.
Spania se află în secetă din ianuarie anul trecut și este posibil ca acesta să fie cel mai cald și mai secetos aprilie înregistrat vreodată.
Între timp, cultivatorii britanici s-au confruntat, de asemenea, cu provocări meteorologice, în special cu începutul rece al sezonului de creștere de primăvară și cu lipsa de lumină solară.
Printre produsele proaspete cultivate în Spania pentru consumul din Marea Britanie se numără roșiile, ardeii, castraveții, salata verde, broccoli și citricele.
Sainsbury’s a avertizat asupra unor noi penurii în această săptămână. Directorul său executiv, Simon Roberts, a declarat că unele probleme cu produsele proaspete, cum ar fi ardeii și ouăle, persistă.
Waitrose, deținută de John Lewis Partnership, a declarat: “Lucrăm din greu cu furnizorii noștri pentru a ne readuce întreaga gamă [de ardei] pe rafturile noastre și ne așteptăm ca nivelul stocurilor să se stabilizeze în următoarele săptămâni, pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul din Marea Britanie.”
British Retail Consortium a declarat că condițiile meteorologice dificile din sudul Europei au perturbat recolta pentru unele fructe și legume, inclusiv pentru ardei, iar Morrisons a limitat clienții la două pachete de ardei roșii la începutul acestei săptămâni, deși intenționează să ridice restricțiile luni.
Rafturile supermarketurilor au avut mari lipsuri în februarie, când retailerii, inclusiv Tesco, Aldi, Asda și Morrisons, au raționalizat anumite produse, cum ar fi roșiile, ardeii și castraveții. De asemenea, lipsurile au dus la creșterea bruscă a prețurilor la fructele și legumele proaspete.
Mulți producători de salată din Marea Britanie au amânat plantarea fructelor și legumelor, deoarece vremea rece i-a făcut să fie și mai dependenți de energie pentru încălzirea și iluminarea serelor.
Cei care au plantat culturi, inclusiv castraveți, ardei, roșii și vinete, au așteptat până la sfârșitul lunii martie pentru a încerca să evite creșterea facturilor la energie, potrivit lui Lee Stiles de la Lea Valley Growers Association.
Acest lucru a întârziat începerea culesului până la jumătatea lunii aprilie, când culturile interne au început de obicei să înlocuiască importurile de peste mări, și a cauzat unele lipsuri în aprovizionarea internă și a dus la goluri pe rafturile supermarketurilor.