Marea Britanie vrea ca liderii G7 să limiteze importurile de petrol și gaze din Rusia

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Marea Britanie vrea ca partenerii din grupul G7 să introducă plafoane pentru cantitatea de petrol și gaze rusești utilizate de membrii grupului, ca o sancțiune suplimentară la cele anunțate deja.

„Aș fi în favoarea unor plafoane pentru cantitatea de petrol și gaze importată din Rusia, astfel încât, în timp, să reducem dependența în toată Europa. La asta lucrăm cu partenerii noștri din G7”, a dezvăluit secretarul de externe britanic Liz Truss, potrivit Financial Times.

Declarațiile ei vin după decizia aliaților occidentali de a deconecta un număr de bănci rusești de la sistemul internațional de plăți și mesagerie SWIFT, care este, de asemenea, utilizat în unele tranzacții cu energie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Țițeiul produs în Rusia deține cea mai mare cotă din piața europeană a țițeiului, reprezentând aproximativ un sfert din importurile de petrol din regiune. Preocupările legate de întreruperea aprovizionării și comerțului cu petrol rusesc au afectat prețurile, cumpărătorii căutând alternative. Țițeiul rus Urals a fost evaluat la cel mai scăzut nivel vreodată în comparație cu țițeiul Brent, în data de 24 februarie, dar a crescut ușor cu 7,5 cenți/baril pe 25 februarie.

Rusia este cel mai mare producător din alianța OPEC+ alături de Arabia Saudită, reprezentând aproximativ 10% din totalul ofertei globale. Țițeiul din Ural este un produs de bază pentru rafinăriile din nord-vestul Europei și din Marea Mediterană. Cumpărătorii cheie sunt Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Finlanda, Lituania, Grecia, România, Turcia și Bulgaria. Rusia este, de asemenea, un furnizor important pentru SUA și China.

Între timp, prețurile angro la gaze naturale în Europa au crescut din cauza preocupărilor legate de întreruperile aprovizionării din cauza conflictului din Ucraina.

Un total de 41,6 miliarde de metri cubi de gaz rusesc au tranzitat Ucraina către Europa în 2021, reprezentând aproximativ 10% din cererea europeană.

Liz Truss a mai spus că guvernul Regatului Unit a întocmit o „listă de succes” a oligarhilor – citând peste 100 de miliardari din Rusia – și „la fiecare câteva săptămâni” va impune sancțiuni noilor oligarhi.

„Va exista un program continuu de sancțiuni… vizam avioanele private ale oligarhilor, vom viza proprietățile lor și alte bunuri pe care le au. Nu vei avea unde să te ascunzi”, a spus ea.

În această săptămână, miniștrii vor introduce o „lege privind criminalitatea economică” care include un registru al proprietarilor finali ai companiilor de peste mări care controlează terenurile și proprietățile din Marea Britanie.

Truss a recunoscut că publicul britanic ar plăti un cost economic pentru sancțiunile impuse Rusiei, inclusiv interzicerea utilizării de către unele bănci a sistemului global de plăți SWIFT. Dar ea a spus că sacrificiile nu vor fi „nimic” în comparație cu sacrificiul ucrainenilor.

„Nu am făcut suficient pentru a-l descuraja pe Putin în 2008 și 2014, de aceea sancțiunile noastre vor fi mai dure”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: