Prim-ministrul italian Mario Draghi a numit reforma regulilor fiscale ale UE „inevitabilă”, spunând că blocul european se confruntă acum cu noi provocări pe care trebuie să le abordeze, scrie Financial Times. Mai multe state europene au criticat de-a lungul timpului limita de deficit de 3% impusă de regulile europene, dar și limita de datorie publică de 60% din Produsul Intern Brut, numeroase state vestice aflându-se deja deasupra acestui prag.
Draghi și-a unit forțele cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a semna un nou tratat de cooperare între cele două țări. Liderii au abordat nevoia unei mai mari coordonări a UE în ceea ce privește regulile bugetare, investițiile și migrația și de a aborda alte provocări comune, cum ar fi tranziția energetică.
„În ceea ce privește regulile bugetare care erau în vigoare până înainte de pandemie, acestea s-au dovedit deja insuficiente de la criza financiară [globală]”, a declarat Draghi, vineri, la o conferință de presă la Roma.
„Astăzi, revizuirea [regulilor] este inevitabilă, nu numai din cauza costului foarte ridicat al pandemiei în termeni economici și sociali, ci și din cauza provocărilor viitoare ale UE, de la lupta împotriva schimbărilor climatice la noile tehnologii, la investițiile gigantice în semiconductori. Trebuie să ne corectăm trecutul și să ne proiectăm viitorul”, a precizat el.
Macron nu a comentat reformele fiscale, dar Franța pledează de mult timp pentru o revizuire a regulilor bugetare ale UE, cunoscute sub numele de Pactul de Stabilitate și Creștere.
În prezent este în curs de desfășurare o consultare cu privire la modul de modificare a regulilor, care au fost suspendate la izbucnirea crizei coronavirusului, fiind așteptate discuții intense cu privire la cât de multă libertate va fi acordată statelor membre cu privire la finanțele lor publice.