Meta a pierdut joi 200 miliarde dolari din valoare. Mark Zuckerberg dă vina pe TikTok pentru scăderea profiturilor companiei

meta, facebook

Pe măsură ce Meta a pierdut joi 200 miliarde de dolari din valoarea companiei, directorul executiv Mark Zuckerberg a dat vina pe rivalul său TikTok pentru vina pe scăderea profiturilor. Când Meta a avertizat că trimestrul curent va fi probabil cea mai lentă perioadă de creștere înregistrată, acțiunile de pe bursă au scăzut cu 20%, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a capitalizării bursiere într-o singură zi pentru orice companie, scrie Financial Times.

Compania a pierdut aproximativ 10 miliarde de dolari în venituri de când Apple a adus modificări de confidențialitate a software-ului anul trecut, dăunând modelului de afaceri Meta bazat pe publicitate direcționată. Condițiile macroeconomice, cum ar fi inflația și întreruperile lanțului de aprovizionare, strângeau și bugetele agenților de publicitate. Compania a fost implicată și în multe scandaluri de confidențialitate au contribuit la nemulțumirea utilizatorilor.

Această amenințare vine în timp ce Zuckerberg încearcă să diversifice veniturile Meta dincolo de publicitate. O inițiativă condusă de Facebook de a lansa o monedă digitală globală a fost abandonată săptămâna aceasta după ce s-a lovit de obstacole de reglementare.

Facebook a depășit anterior provocările dificile, cumpărând Instagram și WhatsApp. Dar modificările Apple la software-ul iOS care alimentează iPhone-urile au un impact devastator asupra modelului Meta. Acest lucru este în contrast puternic cu o creștere neașteptată a publicității la Google, care a crescut miercuri acțiunile din compania mamă Alphabet cu aproape 8%. Directorii Google au spus că înregistrează o cerere puternică din partea agenților de publicitate din toată lumea, în special din partea comercianților cu amănuntul, și că activitatea consumatorilor a fost puternică.

Unele companii de tehnologie au fost supuse unor presiuni considerabile în acest an, pe măsură ce investitorii devin agitați din cauza semnelor de încetinire a creșterii business-urilor și pe măsură ce Rezerva Federală se pregătește să înăsprească politica.

Indicele Nasdaq Composite a avut cea mai slabă lună din ianuarie de când coronavirusul a zguduit piețele financiare pentru prima dată în martie 2020. Indicele a fost deschis în scădere 2,6% mai jos joi.

La sfârșitul lunii trecute, acțiunile Netflix au scăzut cu cel mai mare nivel în aproape un deceniu, după ce previziunile financiale ale companiei au fost sub așteptări. Și acțiunile PayPal au scăzut marți cu aproape 25%, reducând cu 51 de miliarde de dolari din valoarea companiei.

De asemenea, Spotify a publicat miercuri o perspectivă dezamăgitoare pentru creșterea abonaților în primul trimestru, trimițând acțiunile sale în scădere cu până la 23%. Acțiunile au fost cu aproximativ 14% mai mici la începutul tranzacționării joi.

Meta a spus că se așteaptă ca veniturile în primul trimestru al anului 2022 să se situeze în intervalul de la 27 de miliarde de dolari până la 29 de miliarde de dolari, echivalentul unei creșteri între 3 și 11 la sută anual.

Potrivit S&P Capital IQ, aceasta a fost sub așteptările pentru veniturile din primul trimestru de 30,3 miliarde de dolari și, în esență, ar fi cea mai lentă perioadă de creștere a Facebook din istoria sa, potrivit analiștilor.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *