Mediul de afaceri critică noile zilele libere acordate angajaților. Burnete, Confederația Patronală Concordia: Se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității

Redacția feb. 15, 2023 0 comentarii
Radu Burnete (2)

Parlamentul trebuie să fie mai calculat atunci când oferă noi zile libere angajaților și este nevoie de moderație și de o privire de ansamblu asupra costurilor asociate, suportate de angajator, deoarece se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității, mai ales în contextul în care în România este uzuală practica „punților” între zilele libere și weekend, este de părere Radu Burnete, director al Confederației Patronale Concordia.

Declarațiile sale vin în contextul în care Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri un proiect prin care zilele de 6 ianuarie, Botezul Domnului (Boboteaza), și 7 ianuarie, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (Sfântul Ion), vor fi zile libere legale.

„Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanță fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România și costurilor asociate acestora. Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 și 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere. Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practică europeană care este spre binele angajaților și al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară niște moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că există și practica informală a punților și o așteptarea generală în acest sens”, arată Radu Burnete.

Conform lui, anul acesta, angajaților din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face „punte” atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri.

Reprezentantul Concordia susține că, chiar și atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare, se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității.

„Este necesar să calibrăm așteptările pe care le avem de la angajatorii din România: să crească salariile ținând pasul cu inflația, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiții și să se dezvolte accelerat, să facă față unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienți energetic și să facă tranziția către o economie verde și toate în același timp. Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună și ele se tot adună”, arată Burnete.

Potrivit lui, mai sunt și alte inițiative de acest tip în dezbatere în Parlament. „Trebuie să fim mai calculați atunci când evaluăm costul de oportunitate. Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuție un alt proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare. Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur și simplu zile de concediu în plus?”, spune el.

„Dacă tot discutăm public despre impozitarea suplimentară a angajatorilor, cred că ea trebuie să vină la pachet cu o discuție la fel de onestă despre toate costurile indirecte pe care le au aceștia care, deși nu intră în categoria taxelor și impozitelor, nu sunt deloc mici și sunt în continuă creștere”, a declarat Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *