MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România și singura companie cu capital românesc din topul operatorilor de servicii medicale private listată la Bursă, anunță autorizarea Consiliului de Administrație (CA) pentru majorarea creditului sindicalizat cu până la 50 milioane EUR, ajungând astfel la un total de 330 milioane EUR.
Sindicatul de bănci care a semnat majorarea limitei de credit este format din Banca Comercială Română (BCR) – în calitate de coordonator, aranjor principal mandatat, agent de documentație, agent de facilitate și garanții, având totodată rol de finanțator – precum și alte instituții de credit: Raiffeisen Bank, BRD Groupe Société Générale și Banca Transilvania, în calitate de aranjori principali și finanțatori, și ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala București, în calitate de finanțator.
„De la momentul listării și până în prezent, MedLife a fost o companie achizitivă, cu rezultate excelente atât în ceea ce privește achiziția de noi companii, cât și din perspectiva proceselor de integrare aferente acestora. Drept urmare, Grupul a înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri de peste 20% în medie în ultimii 5 ani, determinate atât de dezvoltări organice, cât și de achiziții. Anul 2024 a fost unul dedicat consolidării și, în pofida unei creșteri economice mult încetinite la nivel național, am reușit să îmbunătățim performanța financiară și operațională a Grupului, dar și să reducem gradul de îndatorare”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.
„Această nouă tranzacție sindicalizată reconfirmă angajamentul nostru de a susține liderii locali care investesc în dezvoltare sustenabilă și extindere internațională. În calitate de aranjor principal, BCR a coordonat structura unui pachet de finanțare flexibil, adaptat nevoilor unui grup aflat într-o etapă accelerată de expansiune. Credem în strategia MedLife și ne bucurăm să contribuim la un proiect relevant pentru viitorul ecosistemului de sănătate din regiune, care face diferența în România, dar și în afara granițelor”, a declarat Raluca Orha, Head of Loan Syndication BCR.
„Rolul BCR, ca aranjor principal și creditor în această majorare și rearanjare a facilității de credit sindicalizat, reflectă încrederea în viziunea MedLife și parteneriatul nostru de lungă durată. Credem în capacitatea companiei de a scala un model de business performant și în potențialul de a deveni un reper regional în domeniul sănătății. De altfel, finanțarea oferă Grupului MedLife flexibilitatea necesară pentru susținerea expansiunii și ne bucurăm că BCR este un facilitator în dezvoltarea pieței de servicii și infrastructură medicală”, a declarat Alina Cernat, Head of Consumer and Healthcare Department BCR.
2024 a fost un an dinamic, iar MedLife a mizat pe investiții în noi roboți, diversificare de produse și consolidare prin noi proiecte organice și achiziții la nivel național. Cifra de afaceri consolidată pro-forma a atins peste 2,7 miliarde RON (555 milioane EUR), în creștere cu 25% față de 2023. Astfel, Grupul a devenit prima companie românească din domeniul sănătății private care a depășit o jumătate de miliard de euro cifră de afaceri în 2024. De asemenea, EBITDA pro-forma a ajuns la 412 milioane RON în 2024 în comparație cu 317 milioane RON în anul precedent, ceea ce evidențiază stabilitatea Grupului în privința creșterii profitabilității în 2024.
„Păstrând o abordare prudentă, fondurile suplimentare urmează a fi utilizate cu precădere pentru finalizarea proiectelor deja demarate, dar și pentru eventuale achiziții de companii, care ar permite Grupului să mențină tendința curentă de expansiune și de consolidare a pieței de servicii medicale, concomitent cu captarea de profitabilitate suplimentară. Privind în perspectivă, urmează o perioadă în care vom pune mai mult accent pe genetică, nutriție, sport și prevenție în general. Credem cu tărie că aceste domenii țin de medicina viitorului și vom face investiții importante în această direcție”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În 2025, prima mutare strategică a Grupului a vizat consolidarea segmentului Corporate, MedLife venind în întâmpinarea angajatorilor cu produse noi, unice pe piață, care îmbină partea de prevenție medicală cu zona de fitness. În paralel cu acest demers, Grupul și-a continuat strategia de expansiune bifând intrarea pe o nouă piață prin achiziția All Clinic din Republica Moldova.
În prezent, Grupul MedLife este unul dintre cei mai mari operatori la nivel regional, având deja o prezență activă în trei țări: România, Ungaria și, de curând, Republica Moldova. Pe termen mediu și lung compania își propune să testeze și alte piețe din regiune, noile fonduri accesate fiind o rezervă în acest sens.
***
Despre Grupul MedLife
MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.
Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare bază de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din țară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.
Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică și experimentată de management a fost capabilă să creeze și să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.
Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.
În perioada de pandemie, MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.
Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale, în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.