Meta, compania care deține Facebook, încalcă regulile de confidențialitate, spune autoritatea norvegiană de reglementare la tribunal

meta Foto: Pixabay

Meta Platforms, compania care deține Facebook, încalcă normele europene privind confidențialitatea datelor în Norvegia, a declarat miercuri autoritatea de reglementare a datelor din această țară în fața unui tribunal, într-un caz care ar putea avea implicații europene mai ample, scrie Reuters.

Meta a fost amendată cu un milion de coroane (94.145 de dolari) pe zi, începând cu 14 august, pentru că a încălcat confidențialitatea utilizatorilor prin colectarea de date ale acestora și utilizarea lor pentru a le direcționa publicitatea.

Așa-numita publicitate comportamentală este un model de afaceri comun pentru Big Tech.

Compania care deține Facebook și Instagram solicită o interdicție temporară împotriva ordinului, care impune o amendă zilnică pentru următoarele trei luni.

Amenda este valabilă deoarece Meta nu respectă Regulamentul general european privind protecția datelor (GDPR), a declarat Hanne Inger Bjurstroem Jahren, un avocat care reprezintă autoritatea de reglementare, Datatilsynet.

“Nu există nicio discuție cu privire la faptul că firma încalcă aceste reguli … Astăzi Meta încalcă regulile GDPR”, a declarat ea în fața instanței.

Meta a declarat marți în fața instanței că s-a angajat deja să ceară consimțământul utilizatorilor și că Datatilsynet a folosit un “proces accelerat” care nu era necesar și nu a oferit companiei suficient timp pentru a răspunde.

Autoritatea de reglementare a declarat că nu era clar când și cum Meta va cere consimțământul utilizatorilor și că, între timp, drepturile utilizatorilor au fost încălcate.

Datatilsynet ar putea face ca amenda să devină permanentă prin sesizarea Comitetului european pentru protecția datelor, care are puterea de a face acest lucru, dacă este de acord cu decizia autorității norvegiene de reglementare. Acest lucru ar putea, de asemenea, să extindă domeniul de aplicare teritorial al deciziei la restul Europei. Datatilsynet nu a făcut încă acest pas.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din piața unică europeană.

 

Foto: Pixabay

Comentarii

  1. Ii doare la basca daca sunt amendati din an in paste doar profitul pe o zi dintr-un stat mic … Uitati-va ce incearca Canada sa faca … In Romania le-ar tremura chilotii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *