Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, va începe să concedieze angajați săptămâna viitoare, în cadrul celei mai recente runde de reduceri masive de personal, au anunțat joi directorii companiei în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu angajații, scrie Vox.
Deși Mark Zuckerberg anunțase anterior că va avea loc o nouă rundă de concedieri în luna mai, momentul exact al disponibilizărilor nu a fost confirmat angajaților până la această întâlnire. Concedierile vor avea impact asupra departamentelor de afaceri ale Meta și ar putea afecta mii de angajați.
Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze.
„Al treilea val va avea loc săptămâna viitoare. Asta îi afectează pe toți cei din echipele de afaceri, inclusiv din departamentele mele”, a declarat președintele Meta pentru afaceri globale, Nick Clegg, în timpul ședinței la nivelul întregii companii, a cărei înregistrare a fost obținută de Vox.„Este doar o perioadă de mare anxietate și incertitudine… Mi-aș dori să pot avea o modalitate ușoară de a oferi alinare sau confort. Este o perioadă de incertitudine. Și, de fapt, mi-a crescut cu adevărat admirația pentru modul în care toată lumea – în ciuda acestei incertitudini – pur și simplu dă dovadă de atâta rezistență și profesionalism”, a precizat el.
Clegg a adăugat că disponibilizările vor urma un proces similar cu reducerile din aprilie, în care au fost eliminate 4.000 de roluri din departamentele de tehnologie ale Meta. În după-amiaza dinaintea concedierilor, șeful de personal al Meta va posta o notă către angajați cu detalii despre momentul în care va începe procesul de concediere și despre echipele care vor fi afectate. Angajații afectați de disponibilizări vor fi apoi notificați, urmați de angajații neafectați. Compania va cere tuturor angajaților „a căror slujbă permite asta” să lucreze de acasă, a spus Clegg.
În timp ce directorii companiei nu au confirmat amploarea exactă a acestei runde, Zuckerberg a declarat în martie că firma plănuia să elimine 10.000 de posturi până la sfârșitul lunii mai, după ce anterior, în noiembrie, a redus 11.000 de posturi. Luna trecută, Meta a tăiat aproximativ 4.000 din cele 10.000 de posturi planificate, lăsând aproximativ 6.000 de posturi potențial pe butuci în această rundă. La sfârșitul anului 2022, Meta, care este compania mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, avea aproximativ 86.000 de angajați.
Concedierile continue de la Meta fac parte din planurile lui Zuckerberg pentru un „an al eficienței” în 2023. Reducerile de personal reprezintă unul dintre cele mai dure exemple ale modului în care multe companii tehnologice importante, precum Meta, din cauza supraangajărilor din timpul pandemiei, coroborate cu schimbările majore din industria tehnologică în general, strâng cureaua după aproape două decenii de creștere neîntreruptă.
Silicon Valley, în ansamblul său, a trecut printr-o recesiune economică care a schimbat drastic ceea ce odată era considerată cultura de muncă a industriei de tehnologie, bazată pe cheltuieli. În timp ce Wall Street a reacționat pozitiv la reducerile de personal de la Meta, concedierile au afectat serios moralul companiei.
Înainte ca directorii executivi ai companiei să răspundă la întrebări, gazda întâlnirii, Melinda Davenport, directorul de comunicare internă al Meta, s-a adresat direct angajaților.
„Vorbim serios: Încă trecem prin concedierile și restructurările pe care le-ați auzit pe toți liderii noștri de rang înalt menționându-le”, a spus Davenport. „Și, deși știu că este o situație dificilă și delicată, vom încerca să răspundem la toate întrebările pe care le puteți avea. Vreau doar să înțelegeți că s-ar putea să nu avem toate răspunsurile pe care le căutați, dar vom încerca să facem tot ce ne stă în putință astăzi”, a spus ea.
Una dintre cele mai importante întrebări adresate în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri a angajaților a fost dacă vor mai fi disponibilizări în viitor.
„Nu avem nimic planificat”, a declarat Andrew „Boz” Bosworth, CTO al Meta. „Planul este să continuăm așa cum am făcut-o de mult timp ca și companie și să mergem mai departe, să construim și să creștem”. Dar directorul a mai adăugat: „Nu pot să vă spun dacă veniturile se prăbușesc și economia se prăbușește sau dacă costurile cresc din anumite motive sau dacă se întâmplă ceva de genul acesta. Știți, nu pot ști viitorul”.