Scumpiri sau inflație – ambele înseamnă același lucru, respectiv creșteri de prețuri. Nu și pentru Marcel Ciolacu, președintele PSD. „A doua mare problemă după scumpire este inflația”, a declarat luni liderul social-democraților, devenind deliciul meme-urilor pe rețelele de socializare.
Declarațiile sale vin în contextul scumpirii carburanților, pentru care PSD propune reducerea accizei, estimând că prețurile „la pompă” vor scădea cu 1,2 lei. „Am cerut ministrului de Finanțe, domnului Câciu, o simulare ce înseamnă acciza la carburant și cât este componentă din preț. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare, ca și efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenție pe perioadă limitată la înjumătățirea accizei ar avea și un efect benefic asupra inflației, pentru că a doua mare problemă după scumpire este inflația. Din calculele făcute de domnul ministru, ar scădea prețurile cu 1,2 lei. Pe o perioadă vedem în funcție de cum suportă bugetul de stat”, a declarat Ciolacu, luni.
Președintele PSD Marcel Ciolacu pare însă să fi lipsit de la ora de economie, în care a învățat ce înseamnă practic inflația. Mai precis, faptul că inflația înseamnă chiar scumpiri. Drept urmare, inflația și scumpirile nu pot fi probleme separate, pentru că sunt același lucru, de principiu.
Scumpirea, conform dexonline, înseamnă o creștere (mare) a prețului unei mărfi sau a unui serviciu.
Inflația este rata de creștere a prețurilor într-o anumită perioadă de timp. A avea inflație înseamnă o creștere generală a prețurilor bunurilor și serviciilor.
Scumpirea poate însemna o creștere a prețului mărfurilor doar pentru câteva zile. Efectul anumitor scumpiri nu este vizibil în economie în ansamblu, deoarece adesea există alte produse care se ieftinesc, în balanță.
Însă inflația reprezintă creșterea prețurilor mărfurilor pe o perioadă susținută de timp, deoarece ieftinirile unor bunuri nu sunt suficiente pentru a contrabalansa scumpirile altor bunuri sau scumpirile afectează considerabil mai multe bunuri. Efectul inflației se resimte asupra aspectului macroeconomic al unei economii.
Creșterea prețurilor își poate înceta efectul după câteva zile, în timp ce inflația este pentru o perioadă susținută de timp.
Există așadar o singură diferență minoră: scumpirea este un fenomen specific unui articol, al cărui preț a crescut, însă inflația este un fenomen general – dacă prețurile la toate produsele urcă, există inflație. Iar de principiu creșterea prețurilor detemină inflația și nu invers.
Dar atât scumpirea, cât și inflația înseamnă practic că cu aceiași bani putem cumpăra mai puțin decât înainte.
Concluzia este că inflația și nivelurile prețurilor sunt inseparabile și nu pot fi catalogate drept probleme diferite.
P.S. „Prețurile se scumpesc” este un pleonasm.