Micii retaileri, afectați de plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, dacă va fi obligatorie: „Va trebui să tăiem din alte cheltuieli majore, precum cele cu salariile / Putem aplica cel mult 3 luni”

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Reprezentanții micilor retaileri au declarat pentru Economedia că, dacă schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întregul lanț până la raft, anunțată de Marcel Ciolacu, va fi obligatorie, micii retaileri vor trebui să taie din alte cheltuieli pentru a putea aplica o astfel de măsură, de exemplu cu salariile. Acest lucru ar putea însemna salarii mai mici pentru angajații din domeniu. 

Aceștia spun că, dacă această măsură va fi una voluntară, micii și mijlocii retaileri vor lua decizia de a reduce adaosurile comerciale pentru o perioadă scurtă de timp, de până la trei luni. Aceștia spun că, pentru a acoperi sumele pe care le vor pierde prin această schemă, retailerii vor trebui să reducă din cheltuielile cu angajații, precizând că deja salariile celor care lucrează în retail sunt mici. 

„Dacă este o decizie voluntară pe care o pot lua sau nu pot lua (n.r- micii retaileri) în funcție de situațiile fiecărui an, atunci foarte mulți o vor lua o perioadă, unu, două, trei luni și după aceea la mod declarativ. Toată lumea își vede cumva interesul pentru că nu pot să se ducă în faliment. Dacă va fi obligatorie, va trebui să tăiem de undeva și nu avem de unde. Nu avem cum de la angajați”, spun micii retaileri.

Potrivit unei analize realizate în cadrul micilor și mijlociilor retaileri, cele mai mari cheltuieli în perioada ianuarie-martie 2022 au însemnat salariile, circa 61%, urmate de cheltuielile cu chiriile, de 10%. Menționăm că alte cheltuieli majore ar putea fi cu energia electrică, ce nu apare în analiză. Potrivit datelor prezentate de micii retaileri, profitul net al micilor și mijlociilor retaileri în perioada ianuarie-martie 2022 a ajuns la 2,5%. 

Aceștia spun că au propus o altă variantă privind tăierea unor cheltuieli precum cele cu personalul în ceea ce privește anumite analize medicale, teste de sanitație, de produs, etc.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, lista cu alimentele la care se vor reduce prețurile: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete.

„Asta înseamnă o scădere garantată la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației: pâine, lapte, brânzeturi, carne, făină, mălai, ulei și fructe și legume proaspete. Va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemena gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit surse PSD consultate de Economedia mărcile premium vor fi excluse de la reducerea de preț, fiind incluse doar mărcile de brand și mărcile proprii, conform surselor.

Va fi un acord pe timp de trei luni pentru plafonarea adaosului comercial la alimente, conform unor surse guvernamentale consultate de Economedia. Dacă acordul funcționează, acesta ar putea fi prelungit cu 3 luni. Iar dacă nu funcționează, Guvernul va da un act normativ prin care va plafona obligatoriu adaosul comercial, conform surselor.

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Comentarii

  1. Cum adica? Specialistii de la PSD in frunte cu primul ministru – mare specialist in gogosi si cu experienta vasta in conducerea masinilor second-hand din Germania – nu dau legi si ordonante in numele bunastarii acestui popor amarat si care nu ajuta mici comercianti romani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *