Microsoft își va prezenta cele mai recente proiecte de inteligenţă artificială

microsoft sursa foto: Facebook/ Microsoft

Conferinţa pentru dezvoltatori Build a Microsoft începe marţi, oferind companiei oportunitatea de a-şi prezenta cele mai recente proiecte de inteligenţă artificială, în urma evenimentelor de mare profil găzduite luna aceasta de OpenAI şi Google, relatează CNBC, conform News.ro.

Un domeniu în care Microsoft are un avantaj distinct faţă de ceilalţi în cursa AI este deţinerea Windows, ceea ce oferă companiei o bază masivă de utilizatori de computere.

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a declarat în ianuarie că 2024 va marca anul în care AI va deveni ”partea de primă clasă a fiecărui PC”.

Compania oferă deja asistentul său de chatbot Copilot în motorul de căutare Bing şi, contra cost, în software-ul de productivitate Office.

Acum, utilizatorii de computere vor putea afla mai multe despre modul în care AI va fi încorporată în Windows şi ce poate face cu ea pe noile PC-uri AI.

Evenimentul va avea loc la câteva zile după Google I/O, unde gigantul serviciilor de căutare pe internet şi-a dezvăluit cel mai puternic model AI de până acum şi a arătat cum va funcţiona AI-ul său Gemini pe computere şi telefoane.

Înainte de evenimentul Google, OpenAI şi-a anunţat noul model GPT-4o.

Microsoft este principalul investitor al OpenAI, iar tehnologia sa Copilot se bazează pe modelele OpenAI.

Pentru Microsoft, provocarea este dublă: menţinerea unei poziţii proeminente în AI şi creşterea vânzărilor de PC-uri, care au scăzut în ultimii doi ani după un ciclu de upgrade în timpul pandemiei.

Într-o notă recentă despre Dell pentru investitori, analistul Morgan Stanley, Erik Woodring, a scris că rămâne ”optimist în ceea ce priveşte redresarea pieţei PC-urilor”, pe baza comentariilor clienţilor şi a recentelor ”revizuiri ascendente ale producătorului de design original (ODM) pentru notebook”.

Cercetătorul din industria tehnologiei Gartner a estimat că livrările de PC-uri au crescut cu 0,9% în trimestrul trecut, după o scădere de mai mulţi ani.

Cererea de PC-uri a fost ”puţin mai bună decât erau aşteptările”, a declarat directorul financiar al Microsoft, Amy Hood, la apelul trimestrial al companiei de luna trecută.

Noile instrumente de inteligenţă artificială de la Microsoft ar putea oferi un alt motiv pentru clienţii întreprinderilor şi consumatorilor de a-şi actualiza computerele vechi, indiferent dacă sunt produse de HP , Dell sau Lenovo.

”Deşi Copilot pentru Windows nu generează în mod direct monetizarea, credem că ar trebui să crească utilizarea Windows, caracterul persistent al Windows, clienţii către computere mai puternice cu preţuri mai mari (şi, prin urmare, mai multe venituri pentru Microsoft pe dispozitiv) şi probabil veniturile din căutare”, au scris analiştii Bernstein într-o notă către investitori, pe 26 aprilie, a doua zi după ce Microsoft a raportat câştigurile.

În timp ce Microsoft va furniza software-ul pentru a gestiona unele dintre sarcinile AI trimise pe internet, computerele sale vor fi alimentate de cipuri de la AMD, Intel şi Qualcomm, pentru joburi AI offline.

Aceasta ar putea include, de exemplu, folosirea vocii pentru a cere Copilot să facă rezumatul unei o transcrieri fără o conexiune.

Ce este un PC AI?

Adăugarea de hardware-cheie la un PC AI este ceea ce se numeşte o unitate de procesare neuronală. NPU-urile depăşesc capacităţile unităţilor centrale de procesare (CPU) tradiţionale şi sunt concepute pentru a gestiona în mod specific sarcinile de inteligenţă artificială.

În mod tradiţional, acestea au fost folosite de companii precum Apple pentru a îmbunătăţi fotografiile şi videoclipurile sau pentru recunoaşterea vorbirii.

Microsoft nu a spus încă de ce vor fi capabile PC-urile AI fără o conexiune la internet.

Dar telefonul Google PIxel 8 Pro, care nu are un procesor complet de computer, poate rezuma şi transcrie înregistrările, poate recomanda răspunsuri la mesaje text şi multe altele folosind Gemini Nano AI.

Calculatoarele cu cele mai recente cipuri Intel Lunar Lake cu un NPU dedicat sunt aşteptate să sosească la sfârşitul anului 2024.

Cipul Qualcomm Snapdragon X Elite cu un NPU va fi disponibil la mijlocul acestui an, în timp ce cel mai recent Ryzen Pro de la AMD este aşteptat cândva în timpul trimestrului.

Intel spune că cipurile permit lucruri precum ”traducerea limbii în timp real, inferenţa automatizată şi mediile de joc îmbunătăţite”.

Apple foloseşte NPU-uri de ani de zile şi recent le-a evidenţiat în noul său cip M4 pentru iPad Pro.

Cipul M4 este aşteptat să fie lansat în următoarea rundă de Mac-uri, cândva în acest an.

Windows on Arm Qualcomm, spre deosebire de Intel şi AMD, oferă cipuri alimentate de arhitectura bazata pe Arm.

Una dintre sesiunile Microsoft va vorbi despre ”Următoarea generaţie de Windows on Arm”, care va acoperi probabil modul în care Windows rulează pe cipurile Qualcomm şi cum este diferit de versiunile Intel şi AMD ale Windows.

Intel controlează în continuare 78% din piaţa de cipuri PC, urmată de AMD cu 13%, potrivit datelor recente ale Canalys.

În trecut, Qualcomm a promovat computerele bazate pe Snapdragon Arm prin promovarea duratei de viaţă mai lungă a bateriei, a designului mai subţire şi a altor beneficii, cum ar fi conexiunile celulare.

Dar versiunile anterioare ale cipurilor Qualcomm erau limitate în ceea ce ofereau consumatorilor. În 2018, de exemplu, cipul Snapdragon 835 al companiei nu a putut rula majoritatea aplicaţiilor Windows. De atunci, Microsoft a îmbunătăţit Windows pentru a gestiona aplicaţiile tradiţionale pe Arm, dar rămân întrebări.

Compania are chiar şi o pagină de întrebări frecvente dedicată computerelor care rulează pe hardware ARM.

Microsoft va găzdui, de asemenea, sesiuni precum ”AI Everywhere”, care vor aborda modul de ”accelerare a modelelor AI generative” pe dispozitivele care rulează în cloud.

Un ” Azure AI Studio” va analiza modul în care dezvoltatorii îşi pot crea propriile chatbot-uri Copilot, care pot fi similare cu ceea ce fac Google şi OpenAI cu Gemini şi ChatGPT. Imaginaţi-vă, de exemplu, o companie care creează un chatbot care poate ajuta angajaţii să aleagă beneficiile pentru sănătate.

sursa foto: Facebook/ Microsoft

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *