Doar anul trecut, tinerii au demarat peste 2000 de afaceri agricole în România, arată și datele Clubului Fermierilor Români (CFRO), asociație care a constatat că tinerii sunt tot mai interesați să se implice în afaceri în acest sector – fie preluând business-uri de familie, fie dezvoltând propriile proiecte. Și încă un aspect specific noii generații: firmele și fermele pot miza acum pe digitalizare.

Câte cereri de finanțare au fost depuse și aprobate. Valoarea proiectelor

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În perioada 2015 – 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit 77.721 de solicitări de finanțare pentru investiții în exploatații agricole și pomicole, în ferme mici și de mari dimensiuni, pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru dezvoltarea formelor asociative, precum și pentru decontarea primelor de asigurare, arată datele AFIR. Valoarea totală a solicitărilor se ridică la 5,6 miliarde de euro. Pentru finanțare au fost contractate 66.709 de investiții, iar valoarea totală a proiectelor ajunge la 2,6 miliarde de euro. Până în acest moment AFIR a plătit fermierilor 1,86 miliarde de euro pentru decontarea investițiilor realizate.

AFIR anunță că a sprijinit financiar 20.124 de tineri fermieri prin intermediul submăsurilor (sM) agricole din PNDR astfel: 13.924 de tineri fermieri sprijiniți prin sM 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, iar prin sM 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au primit finanțare alți 4.718 de tineri.

Totodată, prin sM 4.1 Investiții în exploatații agricole AFIR a finanțat 785 de tineri fermieri, iar prin sM 4.1a Investiții în exploatații pomicole au primit fonduri 68 de tineri pomicultori. Din totalul tinerilor fermieri, 4.132 sunt din zona montană.

2000 de afaceri agricole pe an

Pe parcursul anului 2022 au fost demarate de către tineri 2.089 de afaceri agricole prin intermediul unui buget de aproximativ 98 milioane euro, menționează  Bogdan Chiripuci, Manager Politici și Programe pentru Agricultură în cadrul Clubului Fermierilor Români. Este vorba doar de programul 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR 2021-2022, perioada de tranzitie.

“Acest aspect indică un interes crescut din partea tinerei generații de a se îndrepta spre antreprenoriat și de a contribui la valorificarea potențialului agricol la nivel național. De asemenea, un fapt îmbucurător consider că este utilitatea și interesul acordat acestei măsuri de sprijin încă din momentul aderării la spațiul comunitar. După cum se poate observa, chiar și după 15 ani gradul de absorbție a acestor fonduri este unul ridicat, aspect care ne oferă speranțe în ceea ce privește viitorul agriculturii românești”, consideră Chiripuci.

În ceea ce privește sectoarele de activitate, tinerii care preiau afacerile familiei gestionează în principal activități destinate producerii și comercializării de cereale, oleaginoase și proteaginoase, în timp ce tinerii care își lansează propria afacere agricolă aleg diferite subdomenii, precum: legumicultura, pomicultura sau zootehnia de mici dimensiuni. Toate aceste alegeri sunt condiționate de profilul agricol al zonei în care se instalează tânărul, deoarece țara noastră oferă perspective diferite din punctul de vedere al reliefului cu care a fost înzestrată, menționează reprezentantul CFRO.

Peisajul potențialului de afaceri în Agricultură arată foarte diferit față de radiografia acestui sector în anii `90, iar digitalizarea ar trebui să joace un rol esențial în noile afaceri, spun cei din domeniu. “Discutăm despre tehnologie modernă atât la nivel hardware, cât și software, de utilaje performante, de utilizarea geodatelor pentru agricultura de risc, de generarea de date din teren prin tehnologii digitale (sateliți, drone, senzori, telefoane mobile), de prelucrarea datelor pentru generarea celor mai eficiente decizii etc. Toate acestea nu reprezintă altceva decât oferta digitalizării pentru tinerii de astăzi de a se întoarce la origini, pentru a face performanță într-un sector care prezintă un potențial imens, dar și pentru a repopula satul românesc. Digitalizarea înseamnă calea pe care atât copii de fermieri, cât și tinerii crescuți în zonele urbane o îmbrățișează. Tinerii îi caută aplicarea cât mai precisă în diferite domenii de activitate, printre care și agricultura, în ultima perioadă”, spune reprezentantul CFRO.

La solicitarea G4Media, acesta face și o sinteză privind oportunitățile de a accesa fonduri, pentru tinerii interesați de afaceri în Agricultură.

Cele mai importante oportunități de finanțare pentru tineri fermieri în această perioadă

“În cadrul perioadei 2023-2027, există două măsuri foarte importante dedicate tinerilor, într-un cuantum de 420,3 milioane de euro: Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați”, spune Chiripuci.

În cadrul măsurii Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri există un buget de 250,7 milioane euro, cu o valoare publică nerambursabilă de maxim 70.000 Euro/ beneficiar, în timp ce măsura Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați înregistrează un buget de 169,6 milioane euro, cu o alocare la nivel de proiect de maxim 200.000 euro și o intensitate a sprijinului cuprinsă între 65-80%.