Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se propune prelungirea cu șase luni a plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, până la 31 martie 2026, scrie G4Food.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Proiectul prelungește astfel termenul de aplicare al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023, cu o nouă perioadă de 6 luni, respectiv până la data de 31 martie 2026 inclusiv.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor anunțat marți că în urma discuțiilor din cadrul coaliției s-a decis prelungirea plafonării prețurilor la produsele alimentare de bază. Și liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat menținerea plafonării adaosului comercial pentru 17 alimente: „Românii vor avea, în continuare, acces la 17 alimente de bază la prețuri mai mici! Coaliția a decis astăzi menținerea plafonării adaosului comercial pentru aceste alimente”.
Amintim că reprezentanţii retailerilor i-au transmis premierului Ilie Bolojan că, principial, nu sunt de acord cu intervenţia statului în economie, inclusiv prin plafonarea adaosului comercial, dar că se vor conforma deciziei Executivului.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor şi care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată şi în 2024, însă lista a fost extinsă.
Produsele alimentare pentru care se prelungeşte plafonarea adaosului comercial cuprinse în OUG 67/2023 sunt următoarele: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu “000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.