Ministerul Agriculturii vrea să permită din nou vânzarea porcilor crescuți în gospodărie, dar în anumite condiții

porci pesta porcina africana bulgaria borisov romania pexels sursa foto: Pexels

Ministerul Agriculturii vrea ca porcii crescuți în gospodărie să poată fi din nou vânduți, dar în anumite condiții, precum obținerea unui aviz de la medicul veterinar, din care sa reiasă ca animalul sacrificat nu este bolnav.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu i-a convocat luni dimineaţă pe reprezentaţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea porcului, care se află în dezbatere publică pe site Autorităţii.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, oamenii vor putea să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu vor mai putea să-i şi comercializeze.

O astfel de măsură a fost luată pentru a limita răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României.

Surse din Ministerul Agriculturii afirmă însă că Florin Barbu a cerut reprezentanţilor ANSVSA să modifice articolul din norme care prevede acest aspect, în aşa fel încât oamenii să aibă posibilitatea să îşi comercializeze porcii crescuţi în gospodărie, iar ca o măsura de precauţie pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care sa reiasă ca animalul sacrificat nu este bolnav.

Conform normelor de aplicarea Legii porcului, publicate de ANSVSA, în exploataţia noncomercială de porcine, înregistrată în SNIIA, porcii sunt crescuţi exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial şi se interzice comercializarea porcilor, precum şi a produselor provenite de la aceştia.

Exploataţiile noncomerciale de porcine, adică gospodăriile ţărăneşti, trebuie să îndeplinească şi o serie de condiţii şi cerinţe de biosecuritate.

Astfel, principalele condiţii vizează: porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza Naţională de Date; exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar – veterinar; porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol deţinut de unitatea administrativ – teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia; comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă.

În privinţa cerinţelor de biosecuritate pe care trebuie să le respecte cei care cresc porci în gospodării, acestea prevăd ca porcinele să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poate efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia; trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele; trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele; trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine; trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele.

De asemenea, proprietarii de porci crescuţi în gospodărie trebuie să interzică accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore a persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic; să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora; porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare; paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare.resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ, şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.

Normele mai prevăd ca transportul porcinelor vii să fie permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curăţate şi dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploataţie de animale.

Operaţiunea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecţie a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operaţiunea.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *