Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va finanța proiectele de investiții private pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare și balneoclimatice

balnear, apa, lac

Guvernul României a aprobat miercuri, 22 februarie, Memorandumul privind încadrarea schemei de ajutor de minimis privind susținerea activității operatorilor economici care activează în stațiunile balneare și balneoclimatice – „Programul național pentru stimularea creării, dezvoltării și promovării brandurilor sectoriale” în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, potrivit unui anunț al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

„Turismul balnear este una dintre activitățile care aduce plus-valoare economiei românești, având în același timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menținere a sănătății populației! Tocmai din aceste motive, în calitate de ministru liberal, mi-am asumat drept prioritate facilitarea de mecanisme de finanțare, cu fonduri de la bugetul de stat, care să încurajeze investițiile în infrastructura din stațiunile și arealele balneare sau balneoclimatice, atât pentru unitățile administrativ teritoriale care pot depune proiecte până la data de 1 august, cât și pentru operatorii economici din această zonă, pentru care astăzi parcurgem ultimul pas la nivel normativ, la nivel guvernamental. Mai mult, proiectele inovatoare și soluțiile terapeutice, dedicate unui spectru larg de afecțiuni, vor contribui semnificativ și la transformarea țării noastre într-o destinație tot mai atractivă și competitivă pe plan internațional”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din stațiunile balneare și balneoclimatice pentru a realiza investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement, în vederea diversificării ofertei și creșterii calității serviciilor turistice și conexe din aceste destinații, precum și pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 euro.

În cadrul programului vor fi finanțate următoarele tipuri activități eligibile:

  • extinderea și reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică, alimentație publică și tratament balnear, inclusiv a rețelelor de captare și transport a factorilor naturali de cură;
  • construcția, extinderea și reabilitarea obiectivelor culturale, sportive și de agrement din stațiunile balneare;
  • achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;
  • formarea profesională a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Valoarea totală a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru anul în curs este de 15.000.000 euro lei. În schimb, dat fiind caracterul multianual al programului, pentru anul 2024 se alocă 15.750.000 lei, pentru 2025 suma 16.538.000 lei, iar pentru anul 2026 bugetul este de 17.643.000 lei. Se estimează un număr mediu anual de 15 întreprinderi beneficiare.

Procedura de implementare a schemei urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului antreprenoriatului și turismului.

Sursa foto: Pixabay/Heviz

Comentarii

  1. Acest bla,bla despre proiectele de investiții private pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare și balneoclimatice va fi un aranjament.
    Pentru cei care urmează să cumpere stațiuni reparate si gata modernizate.😶

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *