Ministerul Economiei a semnat o scrisoare de intenție cu IMEC, un centru de cercetare și inovare în domeniul semiconductorilor pentru dezvoltarea unui centru de competențe în România

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Ministrul Economiei Florin Spătaru a semnat o Scrisoare de Intenție cu Luc Van den Hove, Președinte și CEO al IMEC, un centru de cercetare și inovare lider mondial în nanoelectronica și tehnologii digitale, pentru a deveni partener pentru dezvoltarea unui centru de competențe în România, potrivit unui comunicat de presă.

 „Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o cu IMEC este primul pas pe care îl facem pentru o colaborare durabilă, pe termen lung, în sectorul tehnologiilor avansate cu semiconductori, cu unul dintre cele mai mari centre de cercetare din domeniu. Parteneriatul nostru este o dovadă a oficializării unui demers discutat încă de la începutul anului, când am vizitat pentru prima dată unitățile IMEC din Leuven și am văzut ce înseamnă o activitate integrată în industria de nanotehnologie și sisteme de semiconductori. România nu trebuie să rateze începutul unuia dintre cele mai ambițioase exerciții europene de adaptare la industria viitorului. Trebuie să dezvoltăm acest segment industrial strategic la nivel european, în viitorul apropiat”, Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Parteneriatul dintre Ministerul Economiei și IMEC vine în contextul în care România are expertiză în domenii precum semiconductori și senzori auto, precum și o tradiție universitară solidă în domeniul ingineriei și științei.

„Criza europeană a materialelor critice sau a semiconductorilor, poate deveni o oportunitate de investiție în România. Avem o forță de muncă tânără, entuziastă și conectată la noile tehnologii, dar trebuie să îi motivăm să rămână în țară prin crearea unei infrastructuri solide pentru acest sector industrial”, a spus Ministrul Economiei.

Cercetarea IMEC acoperă diverse aspecte ale nanoelectronicii și aplicațiilor sale, cum ar fi scalarea avansată a semiconductorilor și a sistemelor, tehnologia radar și radio, dar și tehnologiile digitale, inclusiv expertiza în date și securitate. Prin stabilirea ecosistemelor locale și globale de parteneriate într-o multitudine de industrii, IMEC creează tehnologii care permit inovarea în diferite domenii, cum ar fi computerele de înaltă performanță și distribuție, domeniul medical, orașele inteligente și mobilitatea, logistica și producția, energia durabilă și educația inteligentă.

„Dacă Europa dorește să reușească în atingerea obiectivelor sale, așa cum sunt ele prevăzute în European Act Chips, construirea pe puncte forte europene ar trebui să fie vitală, așa cum ar trebui să fie și contruirea unei initiative pan-europene. Crede că semarea aceastei Scrisoari de intenție cu Guvernul României este o mărturie a acestui demers. Aștept cu nerăbdare să explorăm această cooperare prin devoltarea unui viitor centru de competențe din România”, a declarat Luc Van den Hove, Președinte și CEO IMEC.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *