Ministerul Economiei vrea să listeze la Bursă compania Salrom, un posibil jucător în extracția de grafit, folosit în producția de baterii

Salrom Sursa foto: Facebook

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat miercuri că Salrom va fi listată la Bursa de Valori București, precizând că noua conducere a companiei a început deja procedurile pentru extinderea activității în zona exploatării grafitului, în contextul în care acest material este folosit în producția de baterii. Economedia l-a întrebat încă din luna martie pe ministrul Economiei dacă planifică relansarea extracției de grafit în România, Claudiu Năsui răspunzând că aceasta este o oportunitate.

„Luni a fost aprobată începerea procedurilor de listare la bursă a companiei Salrom. Concret, vom putea cumpăra și vinde acțiuni la Salrom pe Bursa de Valori într-un mod deschis și transparent. Listarea la bursă este un lucru foarte bun pentru companie, înseamnă transparență, reguli clare și, cel mai important, acces la investitori privați. Am avut întâlniri și cu BERD, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care ne va ajuta în acest proces. Sistematic vom scoate companiile de stat din secolul 19 și le ducem în secolul 21”, a scris ministrul Economiei Claudiu Năsui, pe Facebook.

El a precizat că procedurile de listare vor dura cel puțin un an, iar la final vom avea o companie modernă care își va putea finanța ușor investițiile.

„Până atunci, Salrom are nevoie de reformă, ceea ce noua conducere a început deja să facă, lucru pentru care îi felicit și îi asigur de toată susținerea mea. Noua conducere a început deja procedurile pentru extinderea activității în zona exploatării grafitului. Asta va permite României să se reindustrializeze și să facă parte din lanțul de producție al bateriilor”, a afirmat Năsui.

Ministrul Economiei a declarat într-un interviu pentru Economedia, în luna martie, că zona de grafit este „o oportunitate și pentru România și pentru Salrom”, el precizând atunci că este necesară căutarea unor investitori. „Pe de o parte e partea de decăpușare, dar e și partea de transparentizare și de căutare a unor investitori noi care să aibă și know-how și experiență în zona aceasta. Până la urmă nu e suficient să vrei să faci grafit, trebuie să ai și know-how și de multe ori acel know-how este foarte specializat. Și atunci e bine să ai parteneri cu care pleci la drum”, a răspuns atunci ministrul, întrebat de Economedia dacă are un plan pentru relansarea extracției de grafit în România, ținând cont că Salrom operează câteva mine de grafit, din care se obține grafenul, material extrem de important la nivel global în producția de baterii.

Recent, Claudiu Năsui a precizat că „România va fi pe harta lumii în ceea ce priveşte producţia de baterii”. „Resursele de grafit ale ţării vor fi exploatate prin Salrom”, a spus el.

Acesta a precizat că a numit un nou consiliu de administraţie, în urmă cu câteva luni, compus numai din oameni care şi-au demonstrat competenţele în mediul privat.

„Este extrem de activ şi a reuşit în scurt timp să descâlcească nodul administrativ care a constrâns această veritabilă mină de aur a României să rămână blocată. Tot ei pregătesc lansarea proiectului pentru exploatarea grafitului. Un proiect care va relansa o industrie întreagă în România. Noul consiliu de administraţie are tot sprijinul meu în planul său de a moderniza Salrom şi de a închide toate robinetele prin care se scurg inexplicabil bani care ar trebui să fie ai românilor. Bani cu care s-ar putea face spitale, grădiniţe, şcoli sau drumuri”, a adăugat Claudiu Năsui.

Acesta a subliniat că grafitul este o materie primă esenţială pentru fabricarea bateriilor, una dintre cele mai dinamice industrii din lume la această oră.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *