Ministerul Energiei: România este pregătită să sprijine Republica Moldova, după ce țara a declarat stare de urgență

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Guvernul Republicii Moldova a declarat stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024, ca urmare a riscurilor asociate aprovizionării cu energie. Ministerul Energiei transmite că, în acest context, România este pregătită să sprijine Republica Moldova pentru a trece cu bine de această perioadă critică.

„România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. În fața acestor provocări, colaborarea strânsă dintre guvernele și companiile noastre energetice este cheia pentru a asigura securitatea energetică și confortul cetățenilor în această iarnă. Astfel, inclusiv prin sprijinul nostru și al Uniunii Europene, frații noștrii de peste Prut nu trebuie să fie lăsați să ajungă iar la mâna Rusiei pentru a putea trece această iarnă cu bine”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

România reafirmă angajamentul său de a susține stabilitatea energetică a Republicii Moldova, având în vedere următoarele aspecte:
Furnizarea energiei electrice
• Companiile Nuclearelectrica și Hidroelectrica sunt deja în contact cu Energocom pentru a analiza posibilitățile de a furniza volume suplimentare de energie electrică către malul drept al Nistrului.
• În acest moment, capacitatea de transfer (NTC) pentru importuri din România este de 315 MW și se preconizează o creștere cu 80 MW în săptămâna următoare, ajungând la 395 MW.
• România sprijină identificarea unui mecanism de alocare comercială a capacității pe cele patru linii electrice de 110 kV, în colaborare cu Transelectrica și Moldelectrica.
Aprovizionarea cu gaze naturale
• România dispune de stocuri de gaze naturale în depozitele Depogaz, fiind pregătită să analizeze opțiuni de extragere prioritară în cazul în care livrările către regiunea transnistreană vor fi afectate.
• Creșterea valorii contului de echilibrare operațională (OBA) dintre VestMoldTransGaz și Transgaz este considerată o soluție esențială pentru atenuarea impactului în primele zile ale crizei.
Dialog intensificat între operatori și autorități
• Ministerul Energiei facilitează dialogul între Energocom și companiile românești (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV), asigurând cooperarea eficientă pentru livrarea necesarului de energie.
• Se va intensifica colaborarea dintre Moldelectrica și Transelectrica pentru implementarea soluțiilor tehnice necesare.
În contextul în care centrala de la Cuciurgan MGRES ar putea să nu producă energie pentru malul drept al Nistrului, România este pregătită să sprijine Republica Moldova, cu suportul partenerilor europeni, pentru acoperirea unui deficit estimat la 600 MW, prin soluții coordonate la nivel guvernamental și prin utilizarea resurselor disponibile și, pe termen mediu, prin noi grupuri de producție a energiei electrice și măsuri pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Comentarii

  1. Domnul Matei Ionescu , fin cunoscător al energeticii românești , și mult mai fin cunoscător al gramaticii , ne spune mereu că din cauza sprijinului acordat Moldovei și Ucrainei avem probleme cu asigurarea necesarului de energie electrică , in special.
    Și am în vedere și faptul că dânsul ne spune de mult că avem probleme cu asigurarea necesarului de energie electrică . Un analist competent si un vizionar , care sper că a ajuns să înțeleagă că reprezentarea grafică a consumului de energie electrica ( curbele de sarcină ) nu sunt sinusoide .
    În rest , numai de bine.

  2. serios?? adica la noi se importa la greu pentru echilibrare ,nu facem fata la consumul propriu si mai avem chef de acte de caritate?? adica apare in facturile primite de cetateni aceasta???

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.