Fitch reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă/ „Ponderea datoriei publice generale în PIB va crește la 59% la sfârșitul anului 2026, de la 48,8% în 2023”

fitch ratings, rating de tara, agentie evaluare financiara Sursa foto: © Eric Flamant | Dreamstime.com

Agenția de rating Fitch a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, menținând și perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat al agenției.

Ratingul „BBB-” al României este susținut de apartenența la UE și de intrările de capital aferente, care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică. PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanța și indicatorii de dezvoltare umană se situează peste indicatorii din categoria „BBB”. Acestea sunt contrabalansate de deficite bugetare și de cont curent mari și persistente în raport cu țările similare, rigidități bugetare ridicate și o poziție de debitor extern net destul de ridicată.

Deficitul bugetar pentru 2023  a fost de 6,6% din PIB, în creștere de la 6,3% în 2022. „Rezultatele lunare indică o nouă creștere a deficitului pentru 2024, pe care l-am revizuit în creștere la 7,2% din PIB, dar am menținut practic neschimbată prognoza de deficit pentru 2025, la 6,5% din PIB. Ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea normelor fiscale ale UE, deși există riscuri semnificative de scădere, având în vedere incertitudinile actuale privind planurile fiscale post-electorale, iar seria de derapaje fiscale a afectat negativ credibilitatea politicilor”, transmite Fitch.

Fitch preconizează că ponderea datoriei publice generale în PIB va crește la 59% la sfârșitul anului 2026, de la 48,8% în 2023, dar încă în linie cu mediana actuală „BBB” de 58,3%. Creșterea nominală puternică, datorată parțial inflației mai mari, a contribuit la limitarea creșterii datoriei până în 2023, însă previziunile ridicate privind deficitul, combinate cu o creștere nominală mai lentă, pun datoria/PIB pe o traiectorie ascendentă. În ciuda creșterii datoriei, raportul dintre plata dobânzilor și venituri este de 6,4%, mai favorabil decât mediana de 7,5%.

Creșterea economică a încetinit în 2023 la 2,1%, iar redresarea prognozată pentru 2024 este mai slabă decât se aștepta. Fitch a revizuit în scădere prognoza noastră privind PIB-ul pentru 2024 la 2,5%, având în vedere slăbiciunea pronunțată din T224, când PIB-ul a crescut cu doar 0,1% în ritm trimestrial și cu 0,8% în ritm anual, conform datelor preliminare. Cu toate acestea, creșterea economică este încă mai puternică decât în zona euro (unde Fitch preconizează 0,8% în 2024, de la 0,4% în 2023) și destul de aproape de mediana actuală „BBB” de 3,1%. 

Intrările mari de fonduri UE, inclusiv fondurile de coeziune din cadrul financiar multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliență, vor continua să sprijine creșterea și investițiile pe termen mediu. Dincolo de stimularea directă a cererii, fondurile UE ar trebui, de asemenea, să îmbunătățească potențialul de creștere al economiei, accelerând recuperarea decalajului către nivelul mediu al UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.