Ministerul Finanțelor vrea ca Fondul Proprietatea să nu mai facă răscumpărări de acțiuni, o modalitate prin care Fondul îşi remunera investitorii. Statul vrea „conservarea portofoliului actual”

Johan Meyer Fondul Proprietatea Franklin Templeton Johan Meyer, Franklin Templeton / Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministerul Finanțelor, acţionar minoritar al Fondului Proprietatea, cu un pachet de 6,5% din acțiuni, a solicitat completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acţionarilor FP din data de 27 septembrie, la care se discuta bugetul revizuit şi altele, cu o măsură care va interzice Fondului răscumpărarea de acțiuni, o modalitate prin care Fondul îşi remunera investitorii. Statul vrea „conservarea portofoliului actual”.

„Începând cu data publicării prezentei Hotărâri a adunării generale extraordinare a acționarilor, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se modifică mandatul acordat prin Hotărârea adunării generale extraordinare a acționarilor nr. 1/13.02.2024 privind aprobarea autorizării Administratorului Unic de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, prin tranzacții efectuate în cadrul pieței unde acțiunile, certificatele de depozit sau titlurile de interes în legătură cu acțiuni ale Fondului Poprietatea sunt listate sau cumpărate prin oferte publice, în conformitate cu legislația aplicabilă, pentru un număr maxim de 1.000.000.000 acțiuni proprii, după cum urmează:

Pe perioadă rămasă până la finalizarea mandatului acordat Franklin Templeton Internațional Services S.a.r.l., respectiv 31 martie 2025, Administratorul Unic nu va mai avea dreptul de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes în legătură cu acțiuni ale Fondului Proprietatea”, este modificarea propusă pentru vot în AGA de către Ministerul Finanțelor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Justificarea Ministerului Finanțelor: „Este imperios necesar ca strategia de administrare a Fondului, pentru perioada 31 martie 2025 – 31 martie 2026, să vizeze și să includă conservarea portofoliului actual și interzicerea răscumpărărilor de acțiuni și păstrarea/utilizarea numerarului deținut de companie exclusiv pentru administrarea portofoliului actual și/sau pentru investiții”.

Fondul Proprietatea este administrat de entități din grupul american Franklin Templeton Investments începând cu septembrie 2010.

Fondul Proprietatea, înființat de stat pentru despăgubirea celor expropriați abuziv de comuniști

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite.

Fondul Proprietatea este o societate comercială pe acţiuni şi nu o instituţie guvernamentală. Prin urmare, acesta se află sub controlul Adunării Generale a Acţionarilor. Este și un important jucător în economie, iar în luna iulie a anunțat că în calitatea de acționar minoritar al Hidroelectrica, anunță că a încasat peste 8 miliarde lei din vânzarea pe bursă a participației deținute la compania de stat.

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti şi la London Stock Exchange.

Acţionarul iniţial unic al Fondului Proprietatea a fost Statul Român. Acţiunile emise de Fondul Proprietatea au fost transferate, cu titlu gratuit, deţinătorilor de titluri de despăgubire emise la data constituirii Fondului, dobânditorilor ulteriori sau persoanelor despăgubite prin decizii emise ulterior înfiinţării Fondului Proprietatea. Numărul acţiunilor transferate a fost stabilit prin raportarea la valoarea titlurilor de despăgubire deţinute.

Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 RON.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: