Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare maximală de 215 milioane lei pentru achiziția de echipamente destinate programului național de Monitorizare a Calității Aerului.
RNMCA este un sistem complex de urmărire a calității aerului în mod unitar pe întreg teritoriul țării format din staţii de monitorizare, laboratoare de analize şi centre locale de colectare şi prelucrare a datelor, echipate cu aparatura necesară pentru efectuarea de măsurări continue ale compuşilor cu efecte nocive asupra sănătăţii populaţiei sau mediului înconjurător.
Instalarea şi punerea în funcţiune a reţelei naţionale de monitorizare a început în anul 2004, în prezent fiind funcţionale 181 de staţii, amplasate în toate cele 13 aglomerări şi 40 de zone de evaluare a calităţii aerului existente pe teritoriul României. Reţeaua cuprinde 41 de laboratoare de analize şi 41 de centre de prelucrare a datelor care funcţionează, la nivel de judeţ şi al municipiului Bucureşti, în cadrul agenţiilor pentru protecţia mediului, precum şi cele două structuri înfiinţate la nivel naţional, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Calitatea Aerului (LNRCA) şi respectiv Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului (CECA), care funcţionează în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Totodată, reţeaua integrează şi 48 panouri exterioare pentru afişarea datelor privind calitatea aerului înconjurător în scopul informării publicului.
Revenind la achiziția Mediului, aceasta presupune atât echipaemnte IT, cât și cabine în care să fie făcute analize specifice, tot felul de prelevatori de pulberi sau senzori atmosferici. De asemenea, contracutl presupune și mentenanța pentru toate echipaemnte deja cumpărate sau care vor fi cumpărate pe patru ani. „Optimizarea RNMCA prin derularea serviciilor de revizie generală, reparații și întreţinere preventivă (care include şi consumabilele şi piesele de schimb necesare) pentru echipamentele/ instrumentele/ accesoriile/sistemele care compun RNMCA şi aplicaţiile software specifice RNMCA, în vederea respectării criteriilor optime de performanţă şi de funcţionare”, este descrierea licitației.
Ofertele se desfac în 11 mai, departajarea lor se face în funcție de preț, experiența echipei de proiect propuse, garanția acordată echipamentelor și termenii asumați de intervenție, în caz de defecțiuni înregistrate.
Finanțarea este asigurată din bugetului Mediului.