Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a transmis la cererea Economedia că analizează mutarea conturilor instituțiilor subordonate la CEC Bank dacă va oferi cele mai bune condiții, începând cu anul 2023. În prezent, ministerul are deschise conturi la Banca Comercială Română (BCR), deținută de Grupul austriac Erste. Analiza vine în contextul în care mulți români au început să boicoteze băncile și companiile austriece, după ce țara a respins intrarea României în Schengen. Anterior, companiile din Ministerul Transporturilor spuneau că își mută conturile de la BCR (deținută de grupul Erste-Austria) la CEC Bank.
„Pentru o corectă administrare a fondurilor publice, MMSS are obligația să analizeze ofertele bancare prezente pe piață și să le aleagă pe cele corespunzătoare. Astfel, în prezent este în analiză oferta CEC Bank, iar în cazul în care aceasta va fi considerată mai ofertantă în comparație cu altele, începând cu anul 2023 va fi aleasă pentru administrarea serviciilor bancare necesare desfășurării activității. MMSS nu deține companii, ci instituții subordonate. Aceste instituții sunt ordonatori secundari de credite și au propria personalitate juridică, astfel încât decid asupra relațiilor contractuale pe care le încheie cu băncile comerciale”, potrivit răspunsului ministerului pentru Economedia.
În luna decembrie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR, Administrația Porturilor, CFR Infrastructură, Aeroporturi București, urmează să-și transfere conturile de la Banca Comercială Română, deținută de Grupul austriac Erste la CEC Bank, pentru că au găsit condiții mai bune la banca de stat.
Nu doar în mediul online, persoane publice și politicieni au îndemnat românii să boicoteze firmele, produsele sau serviciile din Austria, fie că este vorba despre benzinării, bănci, produse alimentare sau servicii turistice.
Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că un eventual boicot asupra firmelor austriece din România, ca reacţie la votul negativ pe care Viena l-a dat săptămâna trecută la aderarea la Schengen, ar face rău mai mult României decât Austriei, pentru că firmele austriece varsă bani la bugetul ţării şi creează locuri de muncă. Pe de altă parte, el a spus că veto-ul Austriei va fi ridicat numai în momentul în care România şi Bulgaria îşi vor îmbunătăţi protecţia frontierelor (detalii aici).