Ministerul Muncii vrea să stimuleze încadrarea în muncă a persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social prin prelungirea cu șase luni a perioadei de acordare a acestui drept și după încadrarea în muncă, dacă aceștia se încadrează pentru o perioadă de minimum 12 luni, a anunțat marți ministrul Raluca Turcan într-o conferință de presă.
De asemenea, instituția va propune acordarea unui stimulent în valoare de 50 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport în prima lună de curs de formare profesională pentru beneficiarii de venit minim garantat, o măsură prevăzută de Legea 76/2002, dar care nu a fost pusă în practică.
Propunerile vin după ce ministerul a derulat o campanie națională de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social în 1.966 de localități.
În cadrul campaniei au fost verificați 40.292 din cei 110 711 titulari ai venitului minim garantat, împreună cu familiile lor.
În urma verificărilor, au fost identificate 4.145 de persoane cu risc crescut de vulnerabilitate.
Profilul de risc al familiilor beneficiare de ajutor social verificate, în funcție de caracteristicile membrilor acesteia:
– 31,16% persoane singure cu vârsta mai mare de 65 ani;
– 19,98% persoane singure cu vârsta mai mică de 65 ani.
– 17,10% familii monoparentale;
– 15,93% familii cu mai puțin de 3 copii;
– 15,82% familii cu peste 3 copii.
”Am identificat mii de persoane cu nevoi speciale care scăpau statisticilor oficiale și care nu beneficiau de sprijinul necesar. Iată câteva exemple relevante de lucruri identificate în timpul acțiunii de inspecție socială. Au fost identificate de către inspectorii sociali un număr de 267 persoane cu afecțiuni de sănătate grave care nu beneficiază de măsuri de protecție specială pentru persoane cu dizabilitate/ invaliditate. O situație specială este reprezentată de copiii fără identitate. Astfel, la nivelul a 6 UAT au fost identificați 10 copii fără certificate de naștere, pentru care inspectorii sociali au dispus măsuri în consecință. Copii care oficial, în acte, nu existau și cu care se putea întâmpla, ferească Dumnezeu, orice”, a spus Raluca Turcan în conferința de marți.
Alte măsuri propuse de Ministerul Muncii:
· Reglementarea de condiții de acordare și cuantumuri diferențiate ale ajutorului social pentru persoanele vârstnice 65+, care nu beneficiază de un drept de pensie și/ sau nu au venituri din alte surse.
· Diversificarea serviciilor sociale furnizate persoanelor vârstnice, finanțarea acestora, standarde etc justificate de faptul că, din datele incluse în Raportul Campaniei se observă că această categorie de persoane este principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie și excluziune socială 31,16% (Legea nr 17/2000)
· Reglementarea pachetului minim de asistență socială, reprezentând servicii de asistență socială minime obligatorii, acordate pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale
Reglementarea soluțiilor aplicabile în situația în care UAT nu identifică un asistent social
· Reanalizarea prevederilor Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2021 – 2027
· Reanalizarea prevederilor Strategiei Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021-2027.