Miniștrii de la Finanțe, Muncă și Fonduri discută cu premierul Ciolacu după vizitele la Comisia Europeană 

Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Marcel Ciolacu are miercuri o ședință la guvern cu miniștrii de la Finanțe – Marcel Boloș, Muncă – Simona Bucura Oprescu și Fonduri Europene – Adrian Cîciu, pe tema măsurilor fiscale și a discuțiilor purtate de aceștia la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, potrivit unor surse oficiale. Premierul Ciolacu merge vineri la Bruxelles pentru discuții decisive cu președinta Ursula von der Leyen.

Oficialii Comisiei Europene cu care a discutat în ultimele zile la Bruxelles ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au rezerve față de impactul bugetar real al măsurilor propuse de guvern, după cum a scris miercuri G4Media.

Directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, dar fundamentează tehnic hotărâririle luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuțiile cu Boloș că necesarul de bani la buget ar putea fi strâns prin creșterea TVA cu două puncte, de la 19% la 21%, potrivit informațiilor G4Media.

De altfel, și ministrul Boloș a recunoscut într-o declarație pentru Digi24 că reprezentanții Comisiei Europene au avut semne de întrebare legate de calculele privind impactul bugetar: ”am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”.

O altă măsură sugerată de echipa condusă de Céline Gauer, director general în cadrul Comisiei Europene, este creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Impozitul a crescut deja o dată în acest an de la 5% la 8%.

În plus, oficialii Comisiei Europene au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care au explodat în ultimii ani.

Boloș a declarat marți că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB. Boloș, aflat la Bruxelles la discuții cu oficialii europeni, a spus că le-a prezentat acestora proiectele de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

 1. Fapte
  Desfiintari de institutii așteptam.
  Reorganizare adm.teritorială așteptam!
  Aplicarea legii privind Parlamentul cu 300 de parlamentari așteptam.
  Reducerea nr de bugetari la Primarii, Prefecturi, Consiliii Judetene, Guvern, Ministere, comasari de agentii,oficii asteptam.
  Reducerea nr membrilor AGA la stat si a indemnizatiilor lor la 5% pt sedinta astempam
  Reducerea nr de consilieri locali de la 44.000 la 10.000 prin modificarea pragului asteptam.
  Nota
  Nu uitati ca 5 milioane de romani sunt afara si la Primarie sunt tot mai multi functionari si consilieri locali.
  Si mor mai multi decat se nasc.
  Asteapta Romania de 33 de ani, așteaptă, așteaptă…
  Și nimic nu se va întâmpla!😡

 2. Votez Marlon Brando c-o mica corectie : Se va intampla ! Romania se va duce literalmente Dracului. (nu ca nu a lui a fost de 700 de ani incoace..)

 3. Aplicați imediat și integral recomandările Consiliului Fiscal si ale BNR si Comisia Europeană le va aproba.
  De acord cu aspectele menționate de Corleone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *