Ministrul Agriculturii, clarificări: Producătorii spun că marile lanțuri comerciale le ofertează produsele la prețuri care le fac necompetitive față de mărcile proprii

supermarket Sursa Foto: Unsplash.com

Ministrul Agriculturii Florin Barbu aduce clarificări după ce a declarat marți că și-ar dori ca mărcile proprii ale supermarketurilor să fie „scoase definitiv din comerț”. El afirmă că nu a spus că și-ar dori să elimine de pe piață alimentele ieftine. În schimb, ministrul susține că a primit plângeri de la producătorii români, care spun că marile lanțuri comerciale le ofertează produsele la prețuri care le fac necompetitive față de mărcile proprii ale retailerilor.

„Am ridicat astăzi, în cadrul unei dezbateri, o problemă pe care mi-au semnalat-o în repetate rânduri producătorii români: produsele lor sunt ofertate de marile lanțuri comerciale la prețuri care le fac extrem de necompetitive în raport cu produsele marcă proprie ale rețelei comerciale respective. Consider că această situație trebuie analizată de Consiliul Concurenței pentru a stabili dacă nu cumva îmbracă forma unei practici comerciale neloiale față de cei care produc românește. Faptul că pe rafturile magazinelor produsele alor noștri sunt vândute la un preț dublu față de produsele marcă proprie, în condițiile în care materia primă și procesarea sunt absolut identice, ne obligă să acționăm! Și ca să fie clar și pentru amatorii de senzațional: NU am spus niciodată că îmi doresc să elimin de pe piață alimentele ieftine. Vreau ca românii să aibă acces la produse de calitate, la prețuri corecte, suportabile!”, a spus el.

Cu toate acestea, amintim declarația exactă a ministrului de marți dimineață: „Din punctul meu de vedere aș scoate marca proprie definitiv din comerț pentru a se crea o relație comercială corectă. De ce să avem marca proprie unde 4 lei este kg. de lapte și alt lapte intră cu 7 lei. Să reglăm prețurile. Eu nu sunt de acord cu marca proprie în România”, a declarat Florin Barbu în cadrul unei conferințe organizată de Antena 3.

Mărcile proprii sunt în prezent printre cele mai ieftine produse din supermarketuri.

Citește și:

EXPLAINER De ce sunt produsele „marca proprie” mai ieftine și ce ar însemna dacă ar dispărea de la raft: mai puține opțiuni și prețuri mai mari

Sursa Foto: Unsplash.com

Comentarii

 1. Hopaaa..
  cand prinzi comunistul ca vrea sa fie comunist scoate placa cu “capitalistii straini ne fura”. , “trebuie sa analizam” , “producatorul roman saracul mi-a spus”
  Nene cu diploma de economist: producatorii romani ofera undeva (de ex in lanturi de magazine romanesti) produsul la 4 lei? Raspunsul ti-l dau eu: nu! Produsele marca proprie sunt tocmai asta: ieftine, din simplul motiv ca nu au costuri pe care produsele de marca le au: marketing, distributie etc.
  Singura solutie e ptr produsele de marca romaneasca sa se distinga fata de cele de discount: la calitate, ingrediente, imagine si .. la pret. Altfel cumparatorul va alege la aceeasi calitate pretul mai mic.
  Asa e in vest, asa e peste tot.. se numeste economie libera.
  Facetj analize si verificari cu consiliul concurentei inainge si apoi dati declaratii! Altfel ajungem sa alungam pe cei care de fapt aduc bunastarea pe care o avem azi: avem disponibile fix la fel ca jn vest produse pe rafturi! Dupa 35 de ani avem in sfarsit 1:1 acces la tot ce se vinde si in vest si 50% din populatie poate sa isi permita acele produse. Haj sa rezolvam ca toti sa poate sa isi permita nu sa eliminam “capitalistii” ca stim unde se ajunge .. prea bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *