Ministrul Agriculturii, la întâlnirea cu omologul ucrainean: S-a convenit realizarea unor informări săptămânale despre produsele care tranzitează România / Noi puncte de intrare în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova

petre daea, Mikola Solski

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti, cu omologul ucrainean, Mikola Solski, şi au discutat din nou despre tranzitul de produse ucrainene către state terţe. S-a convenit realizarea unor informări săptămânale despre cantităţile transmise, astfel încât România să dispună de date exacte.

„Ministrul Petre Daea a avut, miercuri, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, o nouă întrevedere de lucru cu omologul său ucrainean, Mikola Solski. Prima întâlnire dintre cei doi omologi a avut loc la Bucureşti în data de 21 aprilie 2023. Aşa cum s-a agreat în cadrul discuţiilor anterioare, schimbul de informaţii dintre cele două părţi contribuie la o evidenţă corectă a datelor privind tranzitul cerealelor din Ucraina pe teritoriul ţării noastre, a transmis, miercuri, Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, totodată, cei doi omologi au convenit asupra unor comunicări săptămânale privind cantităţile de produse ieşite în tranzit din Ucraina, pentru ca România să dispună de date complete şi exacte.

„Ministrul Petre Daea l-a informat pe Mikola Solski asupra prevederilor deciziei Comisiei Europene din data de 2 mai 2023 prin care se instituie măsuri preventive excepţionale şi temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina. Măsurile vizează grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui, originare din Ucraina”, a mai transmis instituţia.

Potrivit documentului citat, ”Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru produsele menţionate către un alt stat membru în afara celor cinci sau către ţări sau teritorii terţe”.

„Noile reglementări se aplică în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023. La rândul său, ANSVSA va continua acţiunile de verificare şi, împreună cu celelalte instituţii responsabile, va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze transportul de mărfuri”, se mai arată în comunicat.

Instituţia anunţă că, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi puncte de intrare în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, în vederea eficientizării actului de control oficial raportat la numărul de transporturi de cereale.

Sursă foto: Captură video/Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *