Ministrul de Finanțe, despre zero taxe pe salariul minim: Odată ce deschidem cutia Pandorei, nu vom mai putea opri generalizarea. Odată ce ai creat o categorie care nu plătește taxe, toate categoriile vor dori

Carmen Radu aug. 24, 2021 0 comentarii
Dan Vîlceanu

Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu a declarat, marți, că aplicarea unei măsuri precum zero taxe pe salariul minim, chiar și la nivelul unui sector, va aduce o gravă problemă bugetară, el precizând că astfel ar deschide o cutie a Pandorei prin care toate categoriile vor dori să nu plătească taxe.

Întrebat dacă există vreo șansă ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicat zero taxe pe salariul minim pe una din categoriile menționate de ministrul Economiei Claudiu Năsui, precum Horeca și dacă există vreun plan în acest sens în coaliție, Dan Vîlceanu a declarat că nu cunoaște să existe o astfel de discuție.

„De altfel, o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica la acest moment. Vorbim de consolidare fiscală, vorbim de reducerea cheltuielilor. Dacă venim cu această măsură o să avem o mare și o gravă problemă bugetară”, a precizat ministrul de Finanțe.

Potrivit lui, un astfel de proiect ar deschide cutia Pandorei.

„Fie și proiect pilot, mi-e greu să cred că, odată ce deschidem cutia Pandorei, nu vom mai putea opri după aceea generalizarea unui asemenea proiect. Odată ce ai creat o categorie care nu plătește taxe, toate categoriile vor dori să fie în aceeași situație. Mi-e greu să cred, suntem cu ochii pe execuția bugetară, pe deficit. Eu, în funcția de ministru de Finanțe, sunt criticat că nu trebuie să fie mână largă. Știu că s-au făcut o serie de promisiuni inclusiv prin legi, dar sunt obiective la care Ministerul de Finanțe ține foarte tare, cum e acest aspect legat de menținerea deficitului”, a menționat Vîlceanu.

Neimpozitarea salariului minim ar putea fi o soluţie pentru păstrarea forţei de muncă în ţară, iar această măsură va începe la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, care ar putea fi HoReCa, a declarat luna trecută, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *