Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române, şi a adăugat că el doreşte dezvoltarea companiei, nu restrângerea activităţii unei instituţii strategice. El i-a transmis directorului Poştei Române să nu mai facă afirmaţii care aduc deservicii de imagine Poştei Române.
Bogdan Ivan a fost întrebat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, dacă este de acord cu desfiinţarea unor oficii poştale, aşa cum a propus directorul Poştei Române, scrie News.ro.
”În momentul de faţă atâta timp cât o să reprezint Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care este acţionarul majoritar la Compania Naţională Poşta Română, nu se pune problema pentru aceste desfinţări de oficii. De asemenea vreau să spun că în solicitările repetate din ultimul an şi jumătate aproximativ, de când deţin acest portofoliu, nici într-una dintre şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor nu am aprobat desfinţarea de astfel de oficii”, a declarat Bogdan Ivan.
El a precizat că îşi doreşte dezvoltarea acestei companii, nu restrângerea activităţii acesteia.
”Şi viziunea mea este una foarte clară. Am nevoie să văd foarte clar cum se poate dezvolta această companie, nu cum restrângem activitatea companiei pentru că este o instituţie strategică. Este strategică şi în situaţii de mobilizare, şi în situaţii în care, de exemplu pot să existe probleme cu telecomunicaţiile moderne. Atunci ai nevoie de o reţea extrem de importantă la nivelul naţional pentru a răspândi anumite mesaje. Poşta Română reprezintă un corp de peste 20.000 de angajaţi care deservesc astăzi milioane de cetăţeni români, poate sunt singurele persoane cu care interacţionează anumite persoane din zona rurală sau din zone foarte izolate, aşa că nu se pune cazul atâta timp cât eu şi echipa din care fac parte va fi la guvernare să fim în situaţia de a da oameni afară sau de a desfinţa oficiile Poştei Române”, a mai declarat Bogdan Ivan.
El a menţionat că îi sugerează directorului Poştei Române să nu mai facă afirmaţii care aduc deservicii de imagine Poştei Române.
”Şi îi sugerez domnului director că înainte să ia aceste decizii care nu sunt pe persoană fizică, care nu apar nici în contractul de mandat, în baza căreia domnia a ajuns în conducerea Poşterii Române, ca şi director executiv, care nu apar nici în scrisoarea de aşteptări a membrilor Consiliului Administraţie, să cântărească bine înainte de a ieşi cu astfel de afirmaţii în spaţiul public, care nu pot să aducă decât deservicii imaginii Poştei Române şi să creeze rumoare în rândul angajaţiilor şi milioanelor de beneficiari, care astăzi vă dau exemplul doar în cazul pensionarilor, 2,6 milioane de pensionari primesc pensia direct de la poştaş”, a mai afirmat Bogdan Ivan.
Și Compania Națională Poşta Română a venit cu precizări după ce directorul general, Valentin Ștefan, a anunțat la o conferință că vor fi închise toate oficiile poștale, pentru că acestea nu au viitor.
”Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că totuși încă avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române. Sunt oamenii care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru o companie și nu poți sa le spui: «de mâine caută-ți de lucru». Așa că gradual începem sa le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale. O să vă dau un exemplu: vindeam niște timbre pentru Ministerul Justiției care aveau o valoare de 10 bani. Pentru 10 bani, comisionul nostru era de 5%. Nu poți să ai salarii și să fii profitabil când tu faci un maxim de 2 bani din produsul pe care tu îl vinzi. Deci, miza noastră nu este acolo, sigur ne dăunează la reputație, la imagine dar oficiile poștale nu sunt profitabile și nu au niciun viitor. Deci o să le închidem, reducem activitatea, închiriem spații, facem mai mulți bani din închiriere decât din vânzarea de timbre și transformăm compania într-o companie modernă”, a declarat directorul Poștei, Valentin Ștefan la evenimentul European Digital Commerce Summit 2024, potrivit Economica.net.
Compania a subliniat ulterior, într-un comunicat citat de Agerpres, că neprofitabilitatea subunităţilor poştale este o temă serioasă care necesită o dezbatere profundă, în condiţiile în care pentru aproape 1.000 de ghişee poştale rurale, venitul mediu lunar este de aproximativ 1.700 lei, la o cheltuială de aproximativ 8.000 lei/lună.
Documentul subliniază, însă, că închiderea oficiilor poştale nu reprezintă o prioritate pentru companie.