Ministrul Economiei, Florin Spătaru, transmite că 97 de firme au depus proiecte pentru accesarea celor 150 de milioane de euro pentru industria prelucrătoare, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Mii de locuri de muncă vor fi create, aceasta fiind una dintre condițiile de eligibilitate prevăzute în cadrul schemei de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare promovată de Ministerul Economiei. Astăzi s-a încheiat apelul de depunere a cererilor privind acordurile de finanțare pentru investițiile din industria prelucrătoare, un program la care au fost înscrise 97 dosare. Ajutorul de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru anul 2022 si anul 2023 va fi la dispoziția industriei prelucrătoare pentru a putea depăşi provocările ultimilor ani din cauza crizelor suprapuse care au afectat economia națională, dar şi cea europeană”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei. Ministerul Economiei a derulat în perioada 01 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 etapa depunerii cererilor pentru acordul de finanțare a investițiilor destinate industriei prelucrătoare. Din analiza preliminară deja realizată, la nivelul Ministerului Economiei, în cadrul acestei sesiuni, a fost solicitat ajutor de stat în valoare de peste 600 milioane de euro, iar 26 din total solicitanti propun investiții în zone defavoraziate, cu COD CAEN sold negativ în balanța comercială RO. De asemenea, din total aplicații înregistrate reiese posibilitatea creării a peste 8.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că această schemă de ajutor de stat constituie un instrument eficient de susținere a contextului socio-economic din România atât prin promovarea produselor industriale românești, cât şi prin creșterea nivelului de trai în zonele defavorizate”, transmite ministrul.

Dosarele depuse vor fi verificate pe baza criteriilor de eligibilitate și a condițiilor impuse de HG nr.959/2022 și a ghidului solicitantului. În urma etapei de verificare Ministerul Economiei va transmite întreprinderilor solicitante, după caz:

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
  • Acordul pentru finanțare sau proiectul acordului pentru finanțare, după caz;
  • Solicitare de informaţii şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanțare;
  • Scrisoare de respingere a cererii de acord pentru finanțare.

Schema de ajutor de stat se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027.