Ministrul Economiei: România va avea capacitatea să producă muniţie care să acopere atât necesarul sectorului de apărare a ţării, cât și necesarul de muniţie în regiune

Florin Spătaru

Ministerul Economiei va continua investiţiile în 2023 pentru ca România să aibă capacitatea să producă muniţie, atât pentru necesarul intern cât şi la nivel regional, a declarat luni ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul dezbaterii proiectului de buget pentru anul următor.

“Avem în cursul anului 2022 peste 400 milioane de lei bani pentru investiţii în linii de producţie, pentru muniţie în special, şi pentru capabilităţi pentru transportoarele mobile, iar în cursul anului 2023 vom continua investiţiile la Uzina Mecanică Plopeni, la Uzina Mecanică Cugir şi o investiţie pe care o vizăm în parteneriat cu un investitor străini la Electromecanica Ploieşti. Prin aceste investiţii, România va avea capacitatea să producă muniţie care să acopere necesarul sectorului de apărare a ţării, atât pentru muniţia de calibru mic, cât şi muniţia de calibru mare, dar mai mult decât atât, vom putea să acoperim necesarul de muniţie inclusiv în regiune”, a spus Spătaru.

Potrivit ministrului Economiei, prin continuare a acestor investiţii, România va reuşi să readucă aceste companii din industria de apărare în situaţie de profitabilitate, să aibă contracte atât interne, cât şi externe şi cu ajutorul acestor investiţii industria de apărare va redeveni competitivă, pentru că echipamentele care funcţionează în acest moment în aceste companii nu au mai fost modernizate de foarte mulţi ani.

“Vom continua această politică de atragerii de investiţii, creare de parteneriate cu companii străine de profil, dar şi alocarea de investiţii de la bugetul de stat astfel încât să putem să consolidăm capacitatea statului român cu ajutorul industriei de stat, dar şi în parteneriat cu industria privată de apărare, pentru asigurarea atât a necesarului de echipamente, necesarului de consumabile şi necesarului de mentenanţă pentru Ministerul Apărării Naţionale, dar şi celelalte ministere de resort”, a declarat Florin Spătaru.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2023 al Ministerului Economiei.

În cadrul şedinţei comisiilor reunite din Camera Deputaţilor şi Senat au fost aprobate şi două amendamente propuse de USR.

Pentru anul următor, Ministerul Economiei are prevăzute credite bugetare în valoare de 708,4 milioane de lei, în creştere cu 0,13% faţă de 2022, şi credite de angajament de un nivel similar, în urcare cu 139,24% faţă de anul precedent.

Sursă foto: Florin Spătaru/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *