UPDATE Guvernul a aprobat eliminarea taxei pe soare şi actualizează schema de sprijin pentru consumatorii de energie

panouri fotovoltaice solare InnoEnergy Skills Institue lauch

Update: Guvernul a adoptat joi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

„Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, prin forma ordonanţei adoptată joi se elimină posibilitatea introducerii taxei pe soare pentru prosumatori şi se continuă schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.

Știrea inițială: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că a propus abrogarea „taxei pe soare”, care din 2026 ar fi dat ANRE posibilitatea să impună o taxă prosumatorilor.

„În plus, am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, care din 2026 ar fi dat ANRE posibilitatea să impună o taxă prosumatorilor. Încurajăm fenomenul prosumatorilor, sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, a declarat Sebastian Burduja, la începutul ședinței de guvern de joi.

Reamintim că ministrul Energiei a declarat de la începutul săptămânii că vrea să propună abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, deși în luna februarie spunea că „nu există taxa pe soare în România și nu s-a pus problema introducerii ei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *