Noile măsuri de sprijin pentru facturi nu pot fi aplicate retroactiv, nici măcar pentru luna ianuarie, a declarat marți ministrul Energiei Virgil Popescu, care a anunțat că Guvernul a adoptat noua schemă de ajutor. Regulile prevăd și amenzi mai mari, de până la 200.000 de lei, pentru furnizorii care nu aplică reducerile în facturi.
„Astăzi am aprobat ordonanța de urgență prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac modificări în ajutorul oamenilor. Pentru toți consumatorii casnici scade plafonul de la 1 leu pe kWh la 80 de bani pe kWh pentru energie electrică și de la 37 bani pe kWh la 31 bani pe kWh, indiferent de cât consumă. Dacăm în plus, consumă 500 kwh lunar la energie electrică și 300 metri cubi lunar la gaze, atunci benenficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energie electrică și 22 bani pentru gaze, vorbim de toate taxele incluse”, a declarat Virgil Popescu.
În plus, față de categoriile incluse înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, schema a fost lărgită pentru aproape toți consumatorii non-casnici. „Mă refer la absolut toți consumatorii non-casnici, cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanța 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. Și pentru ei suntem în discuții cu Comisia să reînnoim această schemă”, a precizat ministrul.
El a afirmar că CET-urile nu beneficiază de acest preț plafonat pentru că în lege au o schemă de ajutor. CET-urile sunt sprjinite de la Guvern cu jumătate dintre diferența între prețul gazelor și prețul de referință de 250 lei.
„Practic avem o plajă foarte mare de consumatori non-casnici, acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kWh la energie electrică și la 37 de bani pe kWh la gazele naturale”, a spus Popescu.
În plus, ANPC a primit posibilitatea să facă verificările pe text de lege specializat și să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor și a compensărilor prin lege, a mai spus ministrul.
„Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligați să refacă toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii”, a precizat el.
Q: Legea se aplică de la 1 februarie. Cine îi obligă pe furnizori să refacă facturile pe luna ianuarie?
A: Eu cred că ați uitat că am aprobat săptămâna trecută o altă ordonanță care modifică legea 259. Nu am abrogat acel text. Prin acea ordonanță am obligat toți furnizorii să refacă toate facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării și compensării. Textul ordonanței există.
Q: Ei vor putea să fie și sancționați?
A: Erau prevăzute sancțiuni, dar doar de 50.000 de lei. ANPC poate să dea acum și de 200.000 de lei, dar ANRE are sancțiuni prevăzute până la 400.000 lei.
Q: Chiar și pentru facturile emise în decembrie-ianuarie?
A: Chiar și pentru facturile emise în decembrie-ianuarie. Au și primit amendă de 400.000 pentru facturi.
Q: Partenerii de coaliție de la PSD au cerut ca ordonanța să se aplice retroactiv și pe ianuarie și dvs v-ați opus. De ce?
A: Eu mi-aș fi dorit să aprobăm această ordonanță și pe noiembrie și pe decembrie. Din păcate astăzi am mai întrebat încă o dată în ședința de guvern, a fost un răspuns foarte clar al ministerului justiției că nu putem să o aplicăm retroactiv. Dacă se putea, am fi făcut acest lucru.
Q: PSD spunea că dacă facturile pe ianuarie vin în februarie, nu ar trebui să fie o problemă de constituționalitate. Nici ianuarie nu s-ar putea încadra în această plajă?
A: Am întrebat în ședința de guvern de ianuarie și răspunsul a fost nu pentru că suntem deja în data de 25 și nu putem aplica pentru ceva ce este deja în spate.
Q: Este nevoie de norme pentru aplicare?
A: Nu mai este nevoie de niște norme, o să updatăm în interior procedura internă de decontare.