Guvernul va veni săptămâna viitoare cu o ordonanță de urgență pentru noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie și ar putea ajuta și alte industrii, pe lângă cele sectorul agricol și alimentar, a declarat miercuri ministrul Energiei Virgil Popescu. El a anunțat că guvernul va interzice debranșarea pentru mai mulți consumatori, pe lângă cei vulnerabili. Ministrul a reiterat că furnizorii care au întocmit facturi eronate fără măsurile de sprijin trebuie să le storneze și să nu perceapă penalități.
„Am avut o discuție cu privire la prețul la energie electrică și gaze cu privire la măsurile pe care le vom lua. Săptămâna viitoare dorim să ieșim cu ordonanța de urgență. De la 1 aprilie vom prelungi schema de ajutor pentru consumatori casnici, pentru IMM-uri. De la 1 februarie vom acționa pentru zona alimentară de agricultură. Ne gândim la scheme de ajutor și pentru alte industrii”, a declarat ministrul Energiei, după ședința de Guvern.
El a precizat că Guvernul va extinde interdicția debranșării și va obliga furnizorii care nu au oferit în facturi măsurile de sprijin să refacă facturile și să le storneze.
„Pe circuitul legislativ vom introduce obligativitatea refacerii facturilor, neperceperea de penalități și imposibilitatea debranșării și pentru ceilalți consumatori, nu doar cei vulnerabili”, a spus ministrul. Despre ultima măsură, el a precizat că se va aplica „pe toată perioada de aplicare a legii”, fără să precizeze care lege.
Ministrul a detaliat ce procedură trebuie să urmeze cei care au primit facturi fără măsurile de sprijin.
„ANRE ne-a comunicat că a intrat în control la marii furnizori și mă bucur că se face odată lumină în aceste cazuri. Procedura există. Reclamație la furnizor. Furnizorul are posibilitatea să returneze banii dacă suma este peste 100 lei. Dacă suma este sub 100 lei, atunci se scade din factura următoare. Dacă furnizorul nu face acest lucru, reclamația se duce la ANRE și ANRE rezolvă acest lucru. Toți furnizorii care au întocmit facturi eronate vor trebui obligați și cu amendă și să le storneze să nu perceapă penalități și le vor și face corespunzător”, a spus ministrul.
Întrebat dacă Guvernul poate reduce TVA la 5% de la 1 februarie, mai devreme de termenul de 1 aprilie pe care îl are acum în vedere, ministrul a spus că „sunt foarte multe scenarii pe care le luăm în clacul, vor fi validate în prima ședință a coaliției”.
„Ministrul de Finanțe ne-a asigurat că sunt resurse pentru ce ne-am propus”, a afirmat Popescu.