Ministrul Finanţelor Adrian Câciu nu crede într-o criză financiară în 2023: Vor fi presiuni recesioniste. Datoriile statelor au crescut şi pentru că masa monetară mondială este foarte mare

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, la Prima TV, că în 2023 nu va fi criză financiară, precizând că vor fi presiuni pentru că datoriile statelor au crescut şi pentru că masa monetară mondială este foarte mare, menţionând că se vor înregistra presiuni recesioniste.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă anul viitor vine criza financiară.

„Criza financiară nu va fi în 2023. Există presiuni recesioniste. Trebuie să înţelegem că lumea a tot acumulat probleme structurale din 2010. Practic nu şi-a rezolvat criza din 2010 omenirea, a pansat-o. Adică problemele structurale în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare, în ceea ce priveşte creşterea economică, care a fost una foarte lentă, mai ales pe Europa, disparităţile de dezvoltare, ele nu s-au rezolvat până la apariţia pandemiei, după care a venit pandemia. Trebuie rezolvată această criză pandemică, criza sanitară, care înseamnă costuri, după care au venit criza referitoare la energie sau a preţurilor la energie. (…) Nu va fi criză financiară, dar presiuni sunt pentru că, pe de o parte, datoriile au crescut, ale statelor, pe de altă parte, cum am spus, masa monetară mondială este foarte, foarte mare şi atunci ai această inflaţie şi trebuie să vii cu măsuri să le spunem aşa, de corectare a masei monetare mondiale, deci o să fie presiuni recesioniste”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a mai fost întrebat dacă românii vor trăi mai bine sau mai rău anul viitor.

„Eu cred că ceea ce va fi efortul nostru va fi să fie mai bine decât în 2022. Ăsta e un efort, dar provocările vor fi foarte mari. Dacă lucrurile rămân aşa cum s-au stabilizat în acest moment, când vedem totuşi o uşoară plafonare a ROBOR, de altfel, şi scăderea uşoară, pentru că există lichiditate în piaţă şi există stabilitate pe sistemul bancar, am putea să asistăm la menţinerea acestui trend de scădere, dar încă o dată cu paşi foarte mici, pentru că nu am închis puseul inflaţionist. Ele sunt legate. În momentul în care ai închis puseul inflaţionist de atunci poţi să ai aşteptarea foarte clară că şi dobânzile vor începe să aibă acelaşi trend. Până nu închizi puseul inflaţionist, mai poţi să ai sincope sau poţi să ai fluctuaţii pe zona dobânzilor”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

El a menţionat că piaţa financiară a fost volatilă în acest an.

„Piaţa financiară a fost foarte volatilă şi foarte emoţionată în 2022. Aţi văzut că am avut puseuri şi pe dobânda titlurilor de stat în două etape, cel puţin atunci când Fed-ul, aici este o legătură foarte mare cu politica monetară pentru care adoptă marile bănci centrale internaţionale. Adică te uiţi la Statele Unite, te uiţi la Europa, te uiţi la Japonia, în momentul în care vezi modul în care ei acţionează asupra dobânzilor, asupra inflaţiei, de fapt, îţi dai seama care vor fi efectele asupra economiei ţării tale. Acum Fed-ul a încetinit oarecum abordarea agresivă de creştere a dobânzilor şi atunci avem această stabilizare a dobânzilor şi în România. Dacă această politică va continua şi nu apar şi alte şocuri exogene, adică externe, nu ştiu ce, conflictul degenerează sau alte elemente, mai ales cu China şi cu partea de pe zona asiatică care poate să…. şi acolo este o situaţie destul de complicată, ar trebui să intrăm într-un trend de normalizare. Adică normalizare când spun înseamnă că intrăm într-un trend de plafonare a dobânzilor, adică de nivelare a dobânzilor şi trendul descendent care să fie ulterior”, a mai declarat Adrian Câciu.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *