Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunţat, marţi, că taxa auto pentru maşinile poluante va intra în vigoare cel mai devreme la începutul anului 2026. Oficialul afirmă că în privinţa noii taxe sunt analizate şi propunerile venite din domeniul privat. Potrivit ministrului, în 2025 trebuie pus la punct un pachet legislativ nou de reducere a poluării pe tot ceea ce înseamnă mobilitate în România, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Este un jalon în PNRR modificarea impozitării mijloacelor de transport pentru a genera o mobilitate mai verde. Aceste discuţii şi aceste iniţiative de acte normative au fost deja începute, lansate de către Ministerul Transporturilor, ele trebuie discutate şi cu autorităţile locale, am văzut că şi din domeniul privat au venit câteva analize. De fapt, sunt analize care au fost făcute acum câţiva ani şi au fost actualizate cu propuneri de modificare a sistemului de impozitare, de taxare a mijloacelor de transport pe plan local, adică la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”, a declarat ministrul Finanţelor la Digi24.

Potrivit lui Tanczos Barna, discuţia trebuie purtată cu Ministerul Transporturilor, cu autorităţile locale şi asociaţiile reprezentative ale UAT-urilor şi cu cu Ministerul Finanţelor, astfel încât în 2025 să poată fi „pus la punct” un pachet legislativ nou de decarbonizare, de reducere a poluării pe tot ceea ce înseamnă mobilitate în România.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Acest lucru poate să însemne la anumite categorii de autoturisme taxe locale mai mari, pentru că majoritatea acestor taxe se duc în bugetul autorităţilor locale, pot însemna taxe mai mici la anumite mijloace de transport care sunt mai puţin poluante şi trebuie creat un echilibru astfel încât să fie motivant să circulăm cu mijloace de transport mai puţin poluante”, a explicat Barna.

Ministrul Finanţelor a spus că există în continuare finanţări din partea statului pentru schimbarea maşinilor vechi cu unele noi, precizând că această reînnoire a parcului auto este finanţată prin programele Rabla: Rabla Clasic, Rabla Plus, Rabla Local, Rabla pentru instituţiile publice.

„Tot acest pachet vine în sprijinul celor care vor să aibă maşini mai puţin poluante. Cu siguranţă, această taxă nu va intra în vigoare în acest an, ci cel mai devreme pe 1 ianuarie 2026. De atunci, am putea plăti taxe mai mari în funcţie de maşinile pe care le avem şi dacă poluează mai mult, sau mai mici, dacă avem maşini mai puţin poluante, depinde de modul în care se echilibrează acest lucru. Sigur, maşinile mai puţin poluante vor fi taxate mai puţin decât cele care sunt mai poluante”, a mai spus ministrul Finanţelor.