Ministrul Finanțelor: Impozitul progresiv este o opțiune în această guvernare. Sunt facilități fiscale care vor fi adaptate și ajustate

Adrian Câciu

Impozitul progresiv este considerat o opțiune în această guvernare, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la Profit News TV. El a precizat că la acest moment Guvernul nu consideră că facilitățile din construcții trebuie eliminate, însă sunt unele facilități care vor fi adaptate și ajustate.

„Este o opțiune. Toată țările din Europa, dacă ne uităm care sunt rezultatele impozitului progresiv, o să facem dezbateri publice, să înțeleagă chiar și cei care se uită în cota unică. Au fost momente sau elemente în România când a fost necesară bună și utilă cota unică”, a spus ministrul.

„Regimul fiscal are punctele sale de potențial și punctele sale de inflexiune, în sensul în care regimul fiscal nu mai este util într-o anumită abordare și trebuie schimbată abordarea pentru că economia se comportă altfel. Ori, în toată Europa, care se conduce pe economie socială de piață, adică are sistemul de redistribuire a veniturilor la bază și sistemul de solidaritate în cadrul fiscal, asta este o chestiune de uniune fiscală pentru cei care n-au înțeles cum se comportă zona euro”, a adăugat acesta.

„Vrem să identificăm o modalitate prin care taxarea în România sau așezarea sarcinii fiscale să fie una echitabilă pentru toți, una care să nu se ducă în etatismul unor cote care nu fac decât să anihileze ceea ce înseamnă clasa de mijloc. Scopul taxării să știți că nu este doar cel al strângerii de venituri la bugetul de stat, este de stimulare a economiei și de creare a clasei mijlocii. Asta este de când este lumea. De aceea am ajuns în situația în care România este una dintre țările în care avem bogați și săraci și clasă de mijloc mai deloc”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

El s-a referit și la facilitățile fiscale de care beneficiază astăzi angajații din IT și construcții.

„Nu considerăm că la acest moment facilitățile din construcții trebuie eliminate. Sunt însă unele facilități care vor fi adaptate și ajustate. Ar trebui ca valoarea adăugată rezultată din IT să fie valorificată din România în străinătate sau din România în România și nu doar să fim forță de muncă pentru ceea ce înseamnă companiile IT din afară. Aici ar trebui o ajustare. Nu înseamnă eliminarea facilității, ci o ajustare”, a mai spus Câciu.

Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Comentarii

 1. Pas cu pas!
  Aruncati petarde!

  Din punctul meu de vedere sunt de acord cu o grila simpla pentru minimum 2 ani daca vorbim de veniturile prsoanelor fizice.

  Astfel tovarasul absolvent de ASE Buzau:

  – pana la 10.000 lei venit impozabil grila ramane la fel 10% impozit pe venit.
  – de la 10.001 la 20.000 lei impozit pe venit de 30%.
  – peste 20.001 lei venit sa fie impozit 50%.
  Si salariile raman la fel dupa 10.000 lei.
  Inghețate.
  Ca sa nu dam in alta golănie politică!
  Punct.
  3 transe simple!
  Progresiv.
  Echitabil social.
  Hotii politici sunt impozitati!
  Nu fac niciun studiu de caz dar in societate va fi creata o pace sociala prin impozitarea hotilir politici!

  Nu e nicio problema ca vor fi cateva mii de programatori care vor fi impozitati.
  Dar asa e viata!

  Cum e sa fii Presedinte la Curtea de Conturi, organ suprem al respectarii legii si sa castigi salar si 5 pensii speciale cumuland lunar peste 250.000 lei?
  E unul dintre cele mai abuzive venituri raportat la 6 milioane de romani care de abia incaseaza 2500 lei!
  Lunar.

  Nu vorbesc de cei 50.00 de pensionari agricultori care au o pensie medie de 600 lei pe luna!
  Care e raportul intre maxim salarial si minim salarial Tov. Ministru?
  E de 1 la 100!
  E de 1 la 100!
  Este clar!
  Corect cu impozitarea progresiva!
  Asa cum v-am indicat!

  Nota
  Poate nu stiti dar in 1989 acest rapirt era de 1 la 6!
  Romania a regresat , a vandut sau s-a furat avutia nationala, numarul de salariati la jumate.ro, pensionari la dublu adevarate dezechilibre si dezastre economice!
  Dar raportul salarial intre minim si maxim e de 1 la 100!
  😆😆😆😉
  Impizitare progresiva urgenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *