Ministrul Finanțelor, la ora Guvernului: Sprijinul pentru economie va fi susținut din buget fără a afecta deficitul public/ Drulă: Deficitul bugetar va bubui. Puneți bazele acestui dezastru care ne va lovi peste un an sau doi. Este stilul PSD: „După noi potopul”

Adrian Caciu, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, luni, în Parlament, la ora Guvernului, unde a fost chemat să prezinte măsurile luate pentru oprirea scumpirilor şi pentru controlul deficitului bugetar, că Guvernul va susține din buget sprijin pentru economie fără a afecta deficitul bugetar asumat. În schimb, Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR, a declarat că, prin măsurile pe care nu le ia, această guvernare va pune bazele unui dezastru care ne va lovi peste un an sau doi.

Adrian Câciu a vorbit despre „moștenirea” pe care Guvernul actual a primit-o de la guvernarea actuală, spunând că în ciuda acestui lucru a reușit o creștere economică în primul trimestru al acestui an.

„Am preluat o situație foarte complicată. N-aș vrea să mă refer la ipocrizie din partea celor care au condus înainte, dar o situație complicată întotdeauna înseamnă o moștenire. Situație complicată înseamnă deficite imense, deficit de cont curent de 7%, deficit public mare prognozat la 7,13% în 2021, după 9,4% în 2020, o datorie publică crescută cu 13,7% puncte procentuale în doar doi ani. O inflație care s-a triplat într-un singur an, 2021, când era și USR la guvernare, de la 2,6%, în noiembrie când am preluat mandatul era 7,8%. Dobânzi care s-au dublat într-un singur an, în 2021, de la 2,4% am preluat la 5,5%. Am încercat să echilibrăm și să stabilizăm România. Am încercat să îi oferim un buget înainte de începerea exercițiului financiar, care a condus la predictibilitate fiscal-bugetară, la generarea de încredere în rândul investitorilor străini și români. Datele pe primele 3 luni din perspeciva investițiilor străine directe arată că au crescut cu 9,4% față de aceeași perioadă a anului trecut și au dus la redeschiderea dialogului cu Comisia Europeană cu privire la modul în care România abordează procedura de deficit excesiv și ieșirea din aceasta. În noiembrie și decembrie 2021 am reușit reducerea deficitului pe ESA, deși era prognozat la 8%, la 7,1%. Mulți spun că s-a făcut lucrul acesta înainte. Nu s-a făcut pentru că atunci când am venit la guvernare erau cheltuieli de 40 miliarde amânate. La rectificarea pe care am făcut-o nu erau prinși banii de pensii, de salarii, dar am trecut peste. Este anul 2022, an complicat, supus unei presiuni inflaționiste care nu s-a mai manifestat în România din 2002, care vin din extern. Criza prețurilor la energie o cunoașteți, gestionarea acestei situații cu privire la oferta diminuată de energie, conflictul din Ucraina care a generat șocuri pe lanțul de aprovizionare cu combustibil, toate acestea au condus Guvernul în a lua măsuri adaptive, dinamice, pentru a sprijini economia România.  Efectul îl vedeți în creșterea economică pe trimestrul I. Creșterea economică nu se face din birou. Și nu a făcut-o nici Guvernul. A făcuut-o parteneriatul între Guvern și mediul de afaceri. Suntem solidari cu antreprenorii și încercăm să sprijjinim cu stimuli economici concreți, cu bani în economie. Acest lucru s-a întâmplat în trimestrul I, se întâmplă și în continuare”, a declarat Adrian Câciu, la Ora Guvernului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

El a precizat că Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor.

„Acest pachet de sprijin cu care am venit necesită o presiune pe deficit. De aceea, Guvernul a și luat măsura să diminueze cheltuielile bugetare cu minim 10%”, a spus Câciu.

El a fost întrerupt de președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, care l-a acuzat că minte.

„Domnul deputat, eu nu mint niciodată. Am un mare defect. Dumneavoastră vreți poate să manipulați. [Sunt reduceri de cheltuieli bugetare] pe bunuri și servicii, pe subvenții, pe transferuri”, a continuat Câciu.

El a precizat că ținta de deficit va fi respectată.

„Toate elementele de sprijin pentru economia României vor fi susținute din bugetul României fără a afecta deficitul public așa cum este el angajat în legile bugetare anuale. Veți vedea în rectificarea bugetară anuală”, a mai spus Câciu.

În replică, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat că Guvernul pune acum bazele unui dezastru care ne va lovi peste un an sau doi.

„Domnule ministru, vorbiți despre dezastrul economic care se întâmplă în timpul mandatului dumneavoastră ca despre un fenomen meteo: vă uitați ca la ploaie și vă întrebați când se oprește. Alimentați această inflație și dobânzile record în ultimii 25 de ani prin politica fiscală dezastruoasă pe care o duceți. N-ați vorbit nimic despre reducerea cheltuielilor bugetare. Ați spus că de la mijlocul anului [tăieri de cheltuieli de] 10%. Nu sunt 10%. Sunt excepții, e vorba doar de bunuri și servicii, e vorba de reținerea aia de 10% căreia nu-i mai dați drumul. Bunurile și serviciile sunt 13%. Deficitul bugetar va bubui mult peste ce ați pus în buget, 5,8%, se va duce către 7 și ceva. Ar trebui să mergeți la 3%, asta vă zice și BNR. O să mergem spre stagflație în ritmul ăsta. Veți fi responsabil. Nu veți putea spune că nu știți, că sunt presiuni extrerne, că sunt cauze exogene. Prin politica pe care o duceți de a nu închide deficitul bugetar, de a merge către excedent în perioadele astea. Prin toate aceste măsuri pe care nu le luați, veți pune bazele acestui dezastru care ne va lovi peste un an sau doi. De aia nu veți lua, domnule Ciolacu, guvernarea la rotativă, pentru că ăsta este stilul PSD, „după noi potopul””, a spus Drulă.

Marcel Ciolacu i-a spus ulterior lui Drulă: „Domnul Drulă, ne încadrăm în deficit fără nicio problemă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: