Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, concluzii după o săptămână de mandat: Timpul nu este de partea noastră, dar vom lucra în ritm accelerat la creșterea sustenabilității finanțelor publice, cu accent pe colectarea veniturilor

Marcel Boloș Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat la ce concluzii a ajuns după o săptămână de la preluarea mandatului și ce își propune să facă pentru creșterea eficienței finanțelor publice.

„Am avut săptămâna aceasta discuții aplicate cu aparatul de specialitate al ministerului, în care obiectivul a fost să punem pe masă acțiuni concrete. Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la planul care să răspundă nevoii de creștere a sustenabilității finanțelor publice, cu accent pe colectarea veniturilor, diminuarea evaziunii fiscale și eliminarea risipei bugetare. De la întărirea disciplinei fiscale, simplificarea arhitecturii bugetului, creșterea competitivității agenților economici, combaterea deprivării materiale a populației, bugetarea performanței și întărirea responsabilității fiscal-bugetare, toate sunt obiective pentru care trebuie să generăm soluții la nivelul Guvernului. Doar așa putem să vorbim despre un mediu propice investițiilor, extinderea afacerilor și creării de locuri de muncă. Un obiectiv specific pe care mi l-am setat la preluarea mandatului este digitalizarea și simplificarea interacțiunii dintre instituțiile subordonate Ministerului Finanțelor și contribuabili, prin continuarea și extinderea proiectelor de debirocratizare la toate nivelurile. De asemenea, voi acorda o atenție deosebită operaționalizării Băncii Naționale de Dezvoltare” , a transmis ministrul Marcel Boloș.

El a precizat și care sunt prioritățile imediate ale mandatului său: reducerea deficitului bugetar și asigurarea disciplinei fiscale, o strategie de gestionare a datoriei publice, pentru a minimiza costurile îndatorării, reforma sistemului fiscal și reforma ANAF.

Este imperioasă reducerea deficitului bugetar pe termen mediu, contribuind, în acest fel, la scăderea inflației, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilitatea cursului valutar al leului, se a arată într-un comunicat al ministerului Finanțelor.

Vor fi reglementate măsuri stricte pentru optimizarea cheltuielilor publice, eliminarea risipei și sporirea eficienței alocării resurselor. De asemenea, este prioritară consolidarea mecanismelor de control intern pentru a asigura transparența, responsabilitatea și utilizarea eficientă a fondurilor contribuabililor.

De asemenea, mai precizează ministerul, se vor asigura finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice preponderent în monedă națională, pentru a continua procesul de dezvoltare a pieței interne, în paralel cu accesarea piețelor externe de capital, în vederea asigurării unor surse robuste de finanțare.

În cea ce privește reforma sistemului fiscal, se va urmări simplificarea procedurilor pentru a reduce povara fiscală asupra persoanelor fizice și a întreprinderilor. Este necesară îmbunătățirea colectării veniturilor, prin simplificarea regulilor și debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară și administrarea fiscală, mai arată sursa citată.

Ministerul mai spune că va fi accelerată digitalizarea ANAF, pentru a crește baza de colectare și pentru a preveni evaziunea fiscală. Vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare precum modernizarea soluției de arhivare electronică și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii

  1. Ce zice Trompeta asta?
    “vom lucra în ritm accelerat la creșterea sustenabilității finanțelor publice, cu accent pe colectarea veniturilor”
    😯
    Dar pânâ acum unde ati fost?
    Pe Marte?
    Vai de capul vostru de impistori!😲

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *