Ministrul Finanţelor: Mult criticata ordonanţă de urgenţă a austerităţii e necesară. Nu poţi avea la infinit o ţopăială şi un dezmăţ pe cheltuielile publice

Marcel Boloș Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş, aflat vineri în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, a declarat că România se află la răscruce de drumuri, iar mult criticata ordonanţă de urgenţă pregătită de către Guvern catalogată în spaţiul public drept ordonanţa de urgenţă a „austerităţii” aduce cu sine şi descentralizarea serviciilor publice, regionalizarea anumitor servicii publice. El a adăugat că această OUG este necesară pentru ca ţara noastră să nu ajungă în situaţia de a nu avea sustenabilitate în finanţele publice. Boloş a mai precizat că sunt peste 16.000 de şefi la banii publici care sunt de fapt ordonatori de credite, însă numărul acestora trebuie redus şi a subliniat că „nu poate merge la infinit ţopăiala şi dezmăţul privind cheltuielile publice”, scrie News.ro.

„Sper ca mult criticata reformă ordonanţă de urgenţă a austerităţii, care este pentru România, un reper, o răscruce. România se află la o răscruce de drumuri, iar această ordonanţă de urgenţă aduce cu sine, de asemenea, descentralizare serviciilor publice, aduce cu sine regionalizarea anumitor servicii publice şi să nu fiu înţeles greşit din perspectiva regionalizării. Acolo o să vedeţi elemente de reformă profundă care trebuiesc luate acum, nu mai târziu, pentru a nu mai ajunge la situaţii delicate pentru România din perspectiva sustenabilităţii finanţelor publice”, a explicat Marcel Boloş, vineri la Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud.

El a mai spus că sunt peste 16.000 de ordonantori de credite, iar numărul acestora trebuie redus, pentru că „nu poate merge la infinit ţopăială şi dezmăţul privind cheltuielile publice”.

„Guvernul României, aşa cum domnul prim-ministru a spus de multe ori este angajat pe drumul acesta al reformelor profunde şi al apropierii serviciilor publice de oameni. Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România. Premierul a spus-o, o spun şi eu şi anume faptul că trebuie să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la bani publici, noi le spunem ordonatori de credite. Nu prea înţelege lumea ce sunt ei, dar vă spun că da, sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe de la omul acela amărât care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale şi după aceea în partea cealaltă, pe cheltuieli publice să ai o ţopăială şi un dezmăţ care nu poate să meargă la infinit”, a mai afirmat Boloş.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că Guvernul îşi asumă un mare risc, prin aceste măsuri care vizează chibzuinţa în cheltuiala banului public, în an preelectoral, în să România trebuie să fie pe un drum al dezvoltării. El a adăugat că este adeptul investiţiilor, atât publice, cât şi al celor făcute de mediul de afaceri.

„Nici eu nu credeam că suntem cu o asemenea greutate care planează asupra României, dar sunt convins că prin înţelepciunea şi chibzuinţa cu care Guvernul României încearcă să facă lucrurile, asumându-şi un mare risc. În an prelectoral să faci reformă este un act de curaj şi de patriotism la nivel naţional care trebuie să aducă roadele cuvenite. Eu cred că aceste decizii pe care le vom lua şi pe care nu le mai putem amâna prea mult timp vor pune România, în timp, pe un nou drum de dezvoltare şi dacă e să fie o măsură corectă acum este cea prin investiţii. Sunt adeptul investiţiilor şi programul de investiţii, fie că discutăm de investiţiile publice sau cele pe care le face mediul de afaceri, acestea sunt calea corectă de dezvoltare a României”, a completat Boloş.

Ministrul PNL a adăugat că, „din păcate, trebuie în plus faţă de acestea să ne redresăm din punct de vedere economic şi financiar şi vedeţi că multe state membre ale UE deja şi-au anunţat recesiunea şi noi, Guvernul României trebuie să luăm toate măsurile necesare”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii

  1. Cand ii auzi cateodata vorbind si ce declaratii dar parca par picati de pe Luna sau sunt un partid infiintat ieri si ce gasesc ei pare ceva strigator la cer…Alooo, voi cu PNL si cu filiala locala a FIDEZS-ul sunteti la guvernare din 1990. Voi ati “creat” aceste institutii “monstru” ineficiente, cheltuitoare, incompetente si corupte in anumite cazuri cum am observat si acum va deziceti cumva de ele sau acum le-ati descoperit cu stupoare?! Clasic romanesc: noi nu suntem niciodata de vina, ci altii? Care altii ca tot voi ati fost!!!

  2. astia s mesteri in vorbe,da’ n au miscat nimic in directia reformelor ,da’ daca i auzi si pe asta si pe ciolacu cum i au ei masuri de reforma….

  3. Saptamânal papagalii o dau cu regorma care nu se va întâmpla!
    Nu e nici o reformă: nici de taxare, nici administrativă, de nici un fel.
    E nevoie rapid de bani și de tăiat cât s-o putea de unde nu e clientelă politică.

    Hai, băieții, reformă!
    Care, cum, de unde?🙃

  4. Cu acelasi zambet care tradeaza fie inconstienta, fie cinism sau, mai rau, cr3tinism, acest reprezentant al stăpânirii române declara senin acum o luna ca nu va fi nici o problema ca România sa se incadreze in deficitul anual agreat cu UE. Mare noroc are individul cu conjunctura actuala de promovare de non-valori la varful tarii. In alte circumstante era bun doar de dus cafeaua si nu la angajatele din Trezorerie ci prin piata Obor, la terasele cu mici.

    • Prost nu e, dar trebuie să cânte simfonia agreată de PM și coaliție! Ideile lui inițiale erau foarte bune dar a trebuit să se dea pe brazdă!

  5. Halucinant!
    Auzi la Bolos, asta venit de pe Marte: “Nu poţi avea la INFINIT o ţopăială şi un dezmăţ pe cheltuielile publice.”!!
    Dar, cine bre a tot “topait” pe banii publici, cine a a facut acest “dezmat” pe banii publici, cine a angajat zecile de mii de bugetari luna de luna, desi Finantele Romaniei sunt vai de mama lor de 33 de ANI?!
    Cine a permis ca banii publici sa se scurga in buzunarele voastre, NU in Spitale publice, in Autostrazi, NU in Educatie, NU in infrastructura feroviara(fereasca Dumnezeu sa mergi cu trenul prin Teleorman!!), NU in modernizarea si informatizarea ANAF….?!!!
    Adica, NU in INTERESUL cetatenilor!!!
    Cine?!
    Nu cumva chiar voi, astia care azi va dati mari “reformatori: “Guvernul României, aşa cum domnul prim-ministru a spus de multe ori este angajat pe drumul acesta al reformelor PROFUNDE şi al apropierii serviciilor publice de oameni.”

    “Reformele” voastre vor fi atat de “profunde” pe principiul lui Caragiale: “Sa modificam pe ici, pe colo, dar sa NU se SCHIMBE nimic”!!
    Risipa banilor publici au facut-o guvernele voastre, acordand salarii si sporuri si beneficii care mai de care bugetarimii voastre “speciale”!!
    Pariez ca NU veti face nici o “reforma”, ca NU va veti atinge de bugetarimea tinuta in puf, a spus-o Marcel Ciolacu indirect: “Premierul a mai subliniat că ”toată lumea a vorbit despre reforma în administraţie, întrebând câţi oameni pleacă”.
    ”Nu are niciun punct forte această întrebare. Reforma trebuie să aducă servicii mai bune. Reforma trebuie să aducă abordări mai bune.” a continuat Marcel!!!
    Adica, NU veti vedea decat caricaturi numite “reforme”, cum caracteriza zilele trecute Stolojan actuala Lege a pensiilor speciale, cu care Marcel spera sa obtina OKul de la Brussels, altfel pierdem banii din PNRR!
    O sa-i pierdem sigur, pentru ca REFORME reale care sa SCHIMBE profund Romania NU vom vedea!!!
    Li se rupe baronilor locali si “specialilor” de “reforma” lui Marcel!!!
    Mergem de zor pe urmele Greciei, acolo ne duc alde Marcel si “reformatorii” lui!!

  6. Eu constat ca de fapt Guvernul și Parlamentul țopăie și nu fac de fapt nimic. A vorbi doar pentru trecerea timpului înseamnă a guverna prin înșelăciune!

  7. In teorie domnul ministru are dreptate. In practică , nu veți face nimic. Domnul Boloș s-a speriat de niște amețiți , care au amenințat cu greva , dacă li se ia sporul de stat in c….
    Cui nu îi place la STAT să se ducă in PRIVAT . Simplu ! Asta trebuia să fie poziția dvs. in calitate de ministru.
    P.S. Lili are perfectă dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *