Ministrul Finanțelor: Propunerea noastră este să nu fie deloc declarații pe proprie răspundere/ Ordonanța de urgență va fi discutată în ședința de guvern săptămâna viitoare

facturi Sursa foto: Dreamstime

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Digi24 că propunerea PSD este să nu existe deloc declarații pe proprie răspundere, iar instituțiile să găsească un instrument pentru a colabora, iar cetățenii să nu mai fie puși pe drumuri.

Acesta spune că vor discuta despre adoptarea unei ordonanțe de urgență în sedința de guvern care va avea loc săptămâna viitoare, după Crăciun. Astfel că, de la 1 ianuarie cetățenii să nu mai fie nevoiți să depună declarațiile pe proprie răspundere.

„Propunerea noastră este să nu fie deloc declarații pe proprie răspundere si să găsim un instrument ca instituțiile să colaboreze pentru a nu pune presiune pe cetățeni. Toate instituțiile să colaboreze mult mai bine pentru ca presiunea să fie ridicată de pe economie și cetățean. S-au făcut pași importanți, dincolo de dezbateri și au trebuit multe adaptări, scopul fiind acela ca cetățenii și economia să aibă un preț suportabil și au plătit un preț rezonabil pentru 2022, iar în continuare avem un preț predictibil”, a declarat Adrian Câciu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți că Guvernul va da o Ordonanță de Urgență pentru eliminarea declarației pe proprie răspundere pentru persoanele cu mai multe locuri de consum, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Pentru celelalte trei categorii, respectiv clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; clienții care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, nu se menționează dacă va fi eliminată această declarație.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a transmis Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Cu foarte puțin timp în urmă, PSD propunea eliminarea declaraţiei pe proprie răspundere pentru cei cu mai multe locuri de consum de energie. Social-democraţii susţin că formularea din lege referitoare la acest subiect este neclară, iar aplicarea ei „ar introduce discriminări”, cum a scris Economedia aici.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *