Ministrul Finanțelor: S-a aprobat schema de ajutor de stat de 200 milioane euro. Vrem să venim cu încă două scheme/ Datoria va fi sub 50% din PIB/ Creșterea economică poate fi de 4%

Adrian Caciu, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul a aprobat azi schema de ajutor de stat pentru investiții majore în economie, de 200 de milioane de euro, cu accent pe industria prelucrătoare, transporturi, asistență sanitară și socială, a menționat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de guvern. De acest pachet vor beneficia investiţiile în economie a căror valoare iniţială va fi de minim 1 milion de euro.

“Reîncepem o nouă etapă, foarte bine țintită. Vrem să avem fabrici, să avem unitățile noaste, să reducem dependența de exporturi. Aceste măsuri duc la trecerea de la economia de consum la cea de producție în mod mai alert. Vrem să mai venim cu două scheme de ajutor de stat, până la jumătatea anului. Să vedem cum le integrăm pe fonduri europene și de la bugetul de stat”, a spus ministrul.

În ceea ce privește inflația record de două cifre, ministrul a ținut să spună că mai multe țări luptă cu astfel de indici. “Soluția la acest lucru e să reducem dependența de importuri, ca să poți să ții prețurile la un nivel rezonabil. Vor mai fi două-trei luni complicate în continuare, cu puseu inflaționist, cauzele sunt cele cunoscute – criza prețurilor la energie, efectele războiului asupra fluxurilor de petrol, distorsiuni în lanțurile de aprovizionare pe zona alimentară. Toată Europa trebuie să se adapteze. Soluția va fi producție mai mare, ofertă mai mare. Dacă vrem să avem scăderi de prețuri, trebuie să avem ofertă mai mare. La fel și în Energie”, a spus ministrul.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna martie până la 7,8%, de la 6,2% în luna februarie, iar România a fost peste medie, cu 9,6%, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

Datoria publică va fi sub 50% din PIB în acest an, spune ministrul.

“Creșterea temporară a datoriei publice se poate datora și investițiilor. Nu avem în vedere înghețarea salariilor în sistemul de stat, iar reforma administrativă e o chestiune asumată și prin PNRR. Ea se va face de către coordonatorii de reforme, avem ținte și jaloane. Putem discuta de prudență fiscală, nu de înghețare a salariilor”, a spus Câciu, răspunzând la întrebări ale jurnaliștilor.

În ceea ce privește creșterea economică, ministrul spune că își menține prognoza că PIB-ul nominal va fi cel puțin la nivelul la care a fost construit bugetul. “Cred că putem să ajungem la 4%, dacă ne ținem de calendar”, a spus ministrul.

Amintim că, în urmă cu câteva zile, Standard & Poor’s şi-a redus la jumătate prognoza de creştere pentru România în acest an, până la 2,1%, cu 2,6 puncte procentuale sub ceea ce preconiza anterior.

Amânarea ratelor la credite rămâne în analiză, a mai spus acesta.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat și că nu este cazul ca România să ceară ajutor de la FMI, precizând că ţara noastră are la dispoziţie mulţi bani din partea Uniunii Europene şi nu trebuie decât să îi cheltuie.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Asa ar trebui sa arate Articolele pe site-uri de prestatie Economica(Concis/Corect/Cuprinzator):
    https://carnegieendowment.org/chinafinancialmarkets/86397

    (folositi un ‘read-view’ pt. claritate/ Firefox il are pe cel mai bun)

    “Reading-time”-ul articolului este de : 47-59 minute, deci, intelegeti ideea.

    Pana si “Revista Presei Externe/Economice” face o euristica de pe site-uri de mana a 3-a cu articole de 2 lei(reading time de max 3-4 minute…).

    Dupa cum se vede, se vede de pe ce postez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *