Ministrul Finanțelor spune că România va avea la final de an inflație cu o singură cifră. Câciu: “Aş putea spune chiar sub 9%”

Adrian Câciu Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, sâmbătă, că la finalului acestui an inflaţia în România va fi cu o singură cifră, estimând că ar putea ajunge la 8%, informează News.ro, citând o declarație făcută la postul Antena 3.

„În privinţa inflaţiei, îmi păstrez prudenţa de a spune că la final de an vom avea o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situaţie. Aş putea spune chiar sub 9%, cam 8%. De ce vă spun că sunt mai prudent? Pentru că formarea brută de capital fix pe care ne vom construi consumul în acest an şi cererea agregată care este formată şi din consum guvernamental, şi din consum privat, investiţii private se face după seama importurilor şi atunci aş fi prudent”, a declarat Adrian Câciu.

El a precizat că finanţelor publice stau mai bine ca în perioada similară a anului trecut, menţionând că România are mai mulţi bani decât se crede și fonduri europene la dispoziție.

„Finanţele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp am realizat ceea ce înseamnă stabilitatea financiară. Veneam după doi ani de pandemie, veneam după ani în care nu s-a acţionat foarte puternic pe zona de reducere a deficitelor. Reducerea deficitelor a început în 2021, dar încă se resimţea un deficit foarte mare, costuri foarte mari şi presiuni foarte mari, pieţele financiare se uitau destul de îngrijorate la România. În acest moment suntem mult mai stabili, încrederea investitorilor există, asta se vede şi în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanţare a fost una care a fost suficientă, dar şi partea de investiţii străine directe, care e un indicator care îţi arată ce şi cum se uită străini la economia românească. România are mult mai mulţi bani decât se crede, a nu se înţelege că este un sac fără fund şi că putem face ce vrem cu ei. Avem banii europeni care sunt la dispoziţia, sunt banii din PNRR, sunt banii pe care îi avem încă de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro care sunt din exerciţiul 2014 – 2020, este bufferul pe care l-am crescut la Ministerul de Finanţe”, a explicat ministrul Finanţelor.

Prognoze de inflație

Rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, consideră specialiștii Băncii Naționale, potrivit Minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR din 10 ianuarie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut cu 5,4 puncte în ianuarie, la valoarea de 43,3 puncte. Analiștii estimează o creștere economică de numai 1,9% în 2023, un deficit de 5,3% și o rată a inflației de 9,18%. Anul 2023 va marca o schimbare de direcție în dinamica prețurilor de consum, estimează economiștii. Mai precis, după o perioadă prelungită de accelerare, inflația anuală ar putea începe să se relaxeze, încheind acest an în teritoriul cu o singură cifră – de 7,5% an/an în decembrie 2023, arată prognozele realizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

  1. Daca inflatia nu este metoda prin care guvernantii isi introduc miinile lor tilharesti in buzunarele noastre , de unde stie guvernul cit va fi inflatia la sfirsitul anului ?!
    Si inca ceva ; inflatia asta va fi de o singura cifra dar conturile bugetare sint deja burdusite cu bani produsi de inflatie …. furtul a fost savirsit , faptele sint prescrise din start .

  2. Diferenta dintre 9 si 10 e doar in numarul de cifre afisate, strategie similara escrocheriei financiare afisata la preturile cu ,99 in coada.

  3. „Primul panaceu pentru o națiune prost administrată este inflația monedei; al doilea este războiul. Ambele aduc o prosperitate temporară; ambele aduc o ruină permanentă. Dar ambele sunt refugiul oportuniștilor politici și economici.”
    Ernest Hemingway
    😫

  4. Nu mai explicati inflatia exclusiv prin mecanisme de piata. cerere si oferta, etc.
    In epoca in care traim, manipularea preturilor pe burse, cartelurile, speculatorii, piata futures sunt factori determinanti in formarea inflatiei , exemplu energia, pretul petrolului, gazului si a cerealelor.
    Daca poti influenta aceste preturi poti duce inflatia unde vrei tu, indiferent de cerere si oferta.
    Pandemiile si razboaile duc la aceleasi efecte dupa cum s a vazut.
    😵
    Mecanismul inflației are la bază factori numeroși, inclusiv manipularea, dar la baza acesteia rămâne raportul cerere-ofertă. Evident, oferta și prețurile pot fi manipulate, acțiunile de lobby (ce să mai vorbim de monopol, oligopol) aduc beneficii celor puternici și cu acces preferențial la informații.
    Relaxarea îndelungată a politicii monetare și a condițiilor de creditare determină creșterea cererii prin accesul la credite ieftine și în exces, ceea ce conduce la creșterea prețurilor prin canalul cererii.
    Totodată, are efecte și asupra ofertei, dar factorul esențial îl reprezintă în acest context elasticitatea cererii și a ofertei.
    🙄
    Cand toate preturile cresc, ținerea monedei nationale pe un curs artificial inalt este periculoasa si contraproductiva.
    Este ridicol sa vezi toate preturile crescand si moneda natioala marindu-si valoarea fata de alte monede si -mai ales- fata de aur.

    La noi, economia nu mai produce tot.
    Ne bazam mult pe importuri, fara a putea echilibra balanta import-export. 
    Avem o inflatie „naturala” continua, ce trebuie oprita.

    inflatia este o greseala imensa a politicienilor, care risipesc banul public fara eficienta, in scopuri propagandistice; rara inflatie datorata cauzelor naturale -sau evolutiei pietii- poate fi evitata/contrabalansata, cu o politica adecvata.

    Inflația e produsă de dorința guvernului de a cheltui cât mai mult.
    Din dorința de a-și manifesta puterea, guvernul poluează mediul înconjurător cu bani și reglementări create pe bandă.
    🤐
    Inflația este singura formă de taxare care poate fi impusă fără legislație.”
    — Milton Friedman

  5. De unde stie fanfaronu’ asta ?
    Ti au servit o UE/CE si o dai pe goarna ptr prostime ?
    Gogoșica lu’ tata…mi e mila de tine si de toti ca tine ! Nu te vad bine ca sluga a diavolilor din afara RO care ne vor raul…Dumnezeu e Viu si e cu ochii pe tine/voi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *